Proiectul de lege privind modificarea Codului Penal a fost adoptat, miercuri, de Senat, in calitatea de prima Camera sesizata. O noua prevedere ce va fi inclusa in acest act normativ e pe cale sa revolutioneze lumea afacerilor: este vorba despre articolul privind raspunderea penala a persoanelor juridice. In acelasi timp, calomnia si insulta sunt scoase de sub incidenta Codului penal.

In conformitate cu jurisdictia Uniunii Europene, principiul va conduce la responsabilizarea firmelor si companiilor (exceptiile facind statul si companiile publice) care se fac vinovate de infractiuni grave.

Ce risca o firma?

In cazul unei infractiuni considerate de magistrati ca fiind comisa in realizarea obiectului de activitate a persoanei juridice sau in interesul ori in numele acesteia, firma/compania poate fi urmarita penal.

Daca e gasita vinovata, persoana juridica poate fi condamnata la dizolvare, la suspendarea activitatii pe o perioada de la un an la trei ani sau poate fi obligata sa-si faca singura publicitate negativa pe o durata de la trei la sase luni.

Analistii sustin ca e vorba despre o masura absolut necesara. Singurele pericole ridicate sint coruptia sistemului juridic sau incompetenta magistratilor.

Una dintre modificari este tocmai introducerea principiului raspunderii penale a persoanelor juridice, principiu care se aplica la nivelul UE. Pe scurt, acest principiu prevede pedepse mult mai aspre pentru firmele care se fac vinovate de savirsirea unor infractiuni.

Avocatii se tem de presiuni asupra magistratilor

Florin Gheorghe, avocat in Baroul Bucuresti, a declarat pentru Hotnews.ro ca finalitatea acestei prevederi este tocmai pedepsirea mai aspra a firmelor, oarecum protejate de actuala legislatie in cazul anumitor infractiuni.

"De principiu, aceste reglementari sint benefice, vizind o mai buna protejare a relatiilor sociale", a spus Florin Gheorghe.

El a atras insa atentia ca, in cazul unui sistem juridic corupt, aceasta prevedere poate antrena inmultirea cazurilor de santajare a marilor actori economici de catre persoanele care tin in mina friiele justitiei.

"Daca o mare companie e data in judecata si e pe cale sa piarda un proces in care e inculpata penal, ea poate fi inclusiv dizolvata. In acest caz, cineva care poate influenta actul de justitie poate scapa firma de la inchidere, dar in schimbul unor foloase personale sau de grup", sustine avocatul.

Incompetenta magistratilor poate duce la derapaje

Analistul economic Bogdan Baltazar este de acord ca avem de-a face cu o masura buna, dar rezervele sale sint de aceeasi natura: incompetenta magistratilor.

"Am o experienta vasta si am putut sa-mi dau seama de carentele magistratilor in ceea ce priveste spetele economice. E foarte posibil sa asistam la decizii eronate, in conditiile in care nu s-a facut nici un efort pentru pregatirea unui corp de magistrati specializati pe spete economice complexe", a declarat Baltazar pentru Hotnews.ro.

Baltazar a mai spus ca este posibil ca, dupa aparitia acestei modificari a Codului Penal, sa avem de-a face cu o inmultire a proceselor intentate de consumatori marilor companii, dupa modelul american.

"Este posibil, dar romanii inca nu au aceasta cultura. Probabil ca o sa mai dureze pina cind vom avea cazuri spectaculoase", crede Bogdan Baltazar.

Oamenii de afaceri: o masura corecta

Oamenii de afaceri cred insa ca e vorba despre o masura absolut necesara. "O sa fie o masura de corectie, care va duce la educatie", a declarat pentru Hotnews.ro Cristian Pirvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

Pirvan spune ca, "pina acum, o societate care polua sau care provoca pagube materiale sau umane prin proasta functionare nu putea fi trasa la raspundere. In schimb, noua prevedere ii va face pe patroni sa se gindeasca inainte de a lua masuri".

Abrogarea insultei si calomniei - bani mai multi pentru cei calomniati

Referindu-se la abrogarea calomniei si insultei din Codul Penal, directorul Agentiei de Monitorizare a Presei, Mircea Toma a atras atentia ca in Civil exista o mai mare libertate de a pretinde bani pentru cei care se simt calomniati sau insultati.

Intr-o declaratie pentru Hotnews.ro, Mircea Toma, a precizat ca in Codul Civil exista un tampon, si anume taxa de timbru, care descurajeaza persoanele cu venituri medii.

"Exista practica a Curtii Europene pentru Drepturile Omului unde exista deja cazuri in care statul a pierdut pentru ca a acordat pretentii exagerate partii vatamate. Exista un mod de a estima dimensiunea acestor despagubiri, care inseamna raportarea la un sistem de referinta conex", a adaugat Mircea Toma.