Cotidianul german "Bild" publica un articol extrem de critic la adresa autoritatilor de la Sofia si conchide ca Bulgaria este prea "sufocata" de crima organizata pentru a face parte din UE.

"UE trebuie sa fie avertizata de pericolul invaziei Mafiei", se arata in articolul din "Bild", preluat de Deutsche Welle.

Ziarul german subliniaza ca, in timp ce Parlamentul European si-a dat acordul pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la UE de la 1 ianuarie 2007, procedurile de ratificare a Tratatului de aderare a celor doua state sunt in desfasurare in mai mult de jumatate din actualele state membre ale Uniunii.

Bild reaminteste ca cele doua camere ale Parlamentului german, Bundestagul si Bundesratul, urmeaza sa adopte Tratatul de aderare.

Publicatia germana citeaza experti in combaterea crimei organizate, care afirma ca Bulgaria nu este suficient de matura pentru a merita statutul de membru cu drepturi depline a UE. De asemenea, expertii avertizeaza asupra situatiei politice dificile de la Sofia. In urma alegerilor parlamentare din iunie anul acesta, s-a reusit cu greu formarea unei coalitii guvernamentale.

Bild mai citeaza "un raport secret in relatia cu negocierile de pre-aderare", in care a fost criticat aspru faptul ca autoritatile de la Sofia nu au facut nimic pentru combaterea coruptiei, in lupta impotriva crimei organizate si in privinta reformei in Justitie.

Mai mult, Bild noteaza ca in conditiile in care sunt 80 de oameni acuzati ca ar fi asasini platiti, nici unul nu a fost adus in fata Justitiei si sugereaza ca ar exista legaturi stranse intre politicienii bulgari si membrii organizatiilor mafiote.

In raportul de monitorizare din octombrie anul acesta, Comisia Europeana cere Bulgariei sa accelereze eforturile de introducere a reformelor judiciare si sa taie tentaculele crimei organizate din tara.

Contrabanda, o problema

Adjunctul ministrului bulgar de Finante, Gheorghi Kadiev, a declarat ca in numai o saptamana de control, in luna decembrie, au fost descoperite 1.327 de incalcari ale legii in privinta importului de tigari si alcool.

Controlul a fost efectuat intre 12 si 18 decembrie, cu sprijinul Agentiei Vamale, a Directoratului General al Impozitelor, al Politiei de Frontiera si cu ajutorul unor specialisti britanici. Au fost executate controale la punctele de trecere a frontierei Kapitan Andreevo, Kulata si Kalotina. Kadiev a explicat ca bugetul Bulgariei pierde milioane de dolari de pe urma contrabandei cu tigari.

Printre activitatile gruparilor mafiote din Bulgaria se numara si rapirea cetatenilor straini. Saptamana trecuta, un cetatean britanic sosit la Sofia pentru a cumpara un teren, a fost rapit de trei persoane, rapitorii cerand 44.000 lire sterline in schimbul eliberarii lui Christou Fanos. Se pare ca britanicul il cunostea pe unul dintre rapitori, de origine iraniana.

Politia l-a eliberat marti seara pe Fanos, in cadrul unei operatiuni in care unul dintre rapitori a fost ucis, a anuntat Ministerul bulgar de Interne.

Articol integral in EVZ