Dupa ce premierul Tony Blair s-a targuit magistral la Bruxelles, spunandu-le europenilor ca banii lor sunt cheltuiti ineficient, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Quinton Quayle, ataca din nou coruptia romaneasca si ne atrage atentia asupra incapacitatii de a absorbi fondurile europene.

- Prin bugetul adoptat sub presedintia britanica, UE va aloca Romaniei impresionanta suma de 30 miliarde de euro. Credeti ca exista pericolul ca acesti bani sa intre in buzunarele coruptilor?

- Chiar daca unii spun ca ambasadorii trebuie sa taca din gura, la capitolul coruptie, daca UE da un cec de aproape 4 miliarde de euro anual pentru Romania, in 2007-2013 trebuie sa ne asiguram ca banii acestia sunt folositi adecvat.

Cum justificam noi in fata platitorilor de impozite europeni alocarea unei astfel de sume de bani, daca sistemul este in continuare unul corupt? Datoria noastra, inclusiv a ambasadorilor, este sa facem in continuare presiuni ca problema coruptiei sa fie rezolvata, altfel banii vor fi risipiti.

Romania a facut progrese incurajatoare in mai multe domenii in aceste sase luni, mai ales in domeniul reformei justitiei. Si la acestea a contribuit ministrul Monica Macovei. Nu este prea devreme ca tara sa faca pasi urgenti spre un sistem judiciar independent. Independenta justitiei este fundamentala pentru existenta oricarei democratii.

Daca sistemul judiciar este corupt, saracilor nu li se va face niciodata dreptate. De acelasi fel de justitie ar trebui sa beneficieze si cel cu 200 de lei in buzunar, si cel cu 200 de milioane de euro, cum au unii dintre politicienii sau oamenii de afaceri bogati. Toata lumea ar trebui sa fie egala in fata legii. Din pacate, nu asta s-a intamplat in Romania.

Aici sunt oameni care par a fi deasupra legii. Ei sunt atat de puternici si au legaturi atat de stranse cu anumite grupuri de afaceri sau de interese, incat pot da un simplu telefon. In acelasi capitol se incadreaza si asa-numitii crocodili, care sunt atat de puternici si atat de mari incat distrug sistemul politie-justitie, protejand persoanele corupte.

Sper ca acum crocodilii au inceput sa realizeze ca nu mai sunt intangibili. Asteptam acum rezultatele concrete, mai ales cele 5-6 cazuri de mari corupti, despre care procurorul general Daniel Morar a spus ca vor aparea in ianuarie-februarie. Acesta este, la nivel politic, important pentru Romania.

Nu este nevoie sa se vorbeasca despre lupta impotriva coruptiei la nivel inalt, ci este nevoie de rezultate concrete. Cu siguranta, nu vom avea in termen de cateva saptamani oameni gata condamnati, ne asteptam insa sa vedem ca procedurile judiciare urmeaza cursul normal: persoane arestate, acuzate, si apoi ca au parte de un proces corect. Oamenii vor sa stie care sunt rezultatele.

Si progresele la capitolul coruptia de zi cu zi sunt un pic descurajatoare. In spitale, sistemul de invatamant, politie, vama, oamenii cer intotdeauna o mica atentie. Si este dezamagitor faptul ca acest lucru este tolerat: oamenii care dau spaga sunt insa la fel de vinovati ca cei care primesc spaga. Nu ar mai exista coruptie daca n-ar mai exista oferta la cererea de spaga. Romania trebuie sa arate ca se desprinde de trecut si se integreaza in UE.

- In afara de problema coruptiei, ce alte angajamente neindeplinite ar putea duce la amanarea aderarii?

- Romania trebuie sa fie pregatita la toate cele 30 de capitole ca sa poata adera. Trebuie mentinut ritmul reformelor pentru ca aderarea nu este deloc garantata. Romania a cerut mai multi bani UE, noi am fost foarte generosi cu Romania in pachetul financiar. Asteptam acum ca tara dvs. sa clarifice functionarea mecanismului de distribuire a fondurilor europene.

Pentru ca majoritatea banilor vor fi cheltuiti in provincie, un rol important le revine noilor agentii de dezvoltare regionala. Dar, in acest moment, inca nu este deloc clar cum vor functiona aceste agentii si carei autoritati vor fi subordonate. Stim ca banii primiti de la UE sunt importanti, dar la fel de importante sunt si posibilitatile de accesare a lor.

Din aceasta cauza, noi am simplificat conditiile de accesare - procentul de cofinantare necesar pentru fondurile destinate sectorului privat a scazut la 15 procente. Asteptam sa vedem ce se va face de partea romana.

Articol integral in Adevarul