Vicepresedintele PIN, Aurelian Pavelescu, a anuntat ieri ca SRI a prezentat parlamentului un text in care a atentionat legislativul asupra unor grupuri de interese maghiare care se invart in jurul retrocedarii imobilelor si terenurilor minoritatilor nationale.

Viceliderul PIN a atras atentia ca UDMR doreste sa infiinteze Consiliul pentru Autonomie Culturala - stipulat in Legea statutului minoritatilor nationale tocmai pentru a gestiona o avere de peste sapte miliarde de euro care apartine patrimoniului cultural al Romaniei.

Pavelescu a anuntat ca a cerut Autoritatii Nationale pentru restituirea proprietatilor sa sisteze restituirile "frauduloase" catre cultele religioase si alte organizatii maghiare a unor imobile din Ardeal, imobile care au fost ridicate si cu sprijinul romanilor ardeleni si care valoreaza peste sapte miliarde de euro.

"Urmeaza o reimproprietarire masiva a cultelor religioase din Ardeal. Am consultat agenti imobiliari care ne-au spus ca valoarea lor este de peste sapte miliarde de euro. Aceste restituiri nu au avut un temei legal.

Dupa 1918, prin Tratatul de la Versailles, Trianonul, proprietatile Ungariei au trecut catre Romania, astfel situatia juridica a proprietatilor a fost clarificata in perioada interbelica", a explicat Pavelescu.

Aurelian Pavelescu a facut o paralela intre situatia imobilelor si a bunurilor funciare pe care statul roman le va ceda ungurilor.

Deputatul a observat ca, pe 20 octombrie, la sedinta de guvern comuna a executivelor roman si ungar, partea romana a cedat definitiv ungurilor proprietatile din centrul Budapestei, pe care fostul avocat si om politic roman Emanuil Gojdu le-a donat prin testament Bisericii Ortodoxe Romane. Imobilele apartin patrimoniului Fundatiei "Gojdu" si valoreaza 12 milioane de dolari.

Restul bunurilor nu a fost evaluate, deoarece inca nu a fost constituita comisia mixta romano-ungara de expertiza a patrimoniului fundatiei, dar specialistii considera ca valoarea totala depaseste cateva zeci de milioane de dolari.

Dupa 1918, sediul Fundatiei "Gojdu" s-a mutat la Sibiu, insa majoritatea bunurilor acesteia au ramas pe teritoriul Ungariei.

In ciuda faptului ca articolul 247 din Tratatul de pace de la Trianon prevedea obligatia statului ungar de a "restitui bunurile fundatiilor proprietarilor acestora" si in pofida angajamentelor Ungariei de a reglementa situatia Fundatiei "Gojdu", asumate prin mai multe acorduri internationale (Acordul provizoriu romano-ungar din 1924, Acordul romano-ungar semnat la Paris la 28 aprilie 1930 si

Acordul privind reglementarea definitiva a afacerilor Fundatiei "Gojdu", semnat la 27 octombrie 1937), bunurile fundatiei nu au fost restituite nici pana astazi. Vicepresedintele PIN a atentionat ca, in 2004, ungurii au vandut proprietatile catre o campanie israeliana, fara ca fundatia sa fie macar instiintata.

Pavelescu a indicat ca pe 20 octombrie 2005 guvernul Tariceanu a infiintat a noua fundatie, finantata printr-un parteneriat guvernamental romano-maghiar, care sprijina financiar romanii si ungarii, si nu Biserica Ortodoxa, asa cum prevede testamentul lui Emanuil Gojdu.

Explicatii pentru reticenta democratilor

Viceliderul PIN a atras atentia ca institutiile statului au stiut de actiunile maghiarilor. Pavelescu a aratat ca atat presedintele Traian Basescu, cat si premierul Calin Popescu Tariceanu au fost instiintati de Serviciul Roman de Informatii asupra demersurilor ungurilor, pe care, potrivit viceliderului PIN, SRI le-ar fi catalogat drept un "pericol" pentru statul roman.

Sesizarea SRI, spune Pavelescu, este motivul pentru care liderul democrat, Emil Boc, refuza infiintarea Consiliului National al Autonomiei Culturale.

"Intr-un raport al SRI prezentat parlamentului, exista un text pe care nu l-a observat nimeni. SRI a informat presedintele, executivul, ca exista un pericol adus Romaniei de unele grupuri de interese maghiare atat din tara, cat si din afara ei.

Probabil ca este unul din argumentele pentru care Emil Boc a facut un pas inapoi in statutul minoritatilor, probabil ca aceste informari ale SRI au contat tinand cont de relatia stransa dintre presedinte si liderul PD. Nu intelegem de ce PNL nu tine seama de aceste informari si de ce premierul declara continuu sustinerea fata de UDMR", a atras atentia Pavelescu.

Articol integral in Curentul