Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara a facut, joi, recurs impotriva deciziei judecatorilor de eliberarea conditionata din inchisoare a fostului lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, transmit agentiile de presa.

Recursul va fi judecat in ianuarie, anul viitor, cand instantele isi vor relua activitatea, dupa vacanta de sarbatori.

In 21 decembrie, Judecatoria Timisoara aprobase cererea lui Cozma de eliberare conditionata, dupa ce aceasta primise aviz favorabil din partea Comisiei de specialitate a Penitenciarului Timisoara.

Miron Cozma fusese transferat, in 15 decembrie, de la Penitenciarul Rahova la cel din Timisoara, la cererea lui, motivand ca doreste sa fie mai aproape de familie.

La 28 septembrie 2005, Inalta Curte de Casatie si Justitie a pronuntat sentinta ramasa definitiva in cazul lui Miron Cozma si a celor cinci complici ai sai (Romeo Beja, Miron Dorin Lois, Vasile Lupu, Ionel Ciontu si Constantin Cretan) in dosarul mineriadei de la Costesti.

Cozma a fost condamnat la zece ani de inchisoare, restul acuzatilor urmand sa execute pedepse de cate cinci ani de detentie.

A doua zi, avocatul lui Miron Cozma, Viorel Dumitrescu, a depus o cerere de contopire a pedepsei pentru subminarea puterii de stat data in dosarul mineriadei de la Costesti cu cea pentru aceeasi infractiune, comisa in timpul evenimentelor din 1991 si pentru care a fost gratiat.

La 24 octombrie, Curtea de Apel Bucuresti a admis cererea de contopire a pedepsei de sapte ani si 11 luni cu cea de zece ani aplicata de instanta suprema, pentru mineriada de la Costesti, ramanand un rest de pedeapsa de aproximativ 2 ani.