Parlamentul italian a ratificat joi Tratatul de Aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, informeaza un comunicat de presa al Ministerului Afacerilor Externe din Romania. Italia este astfel primul dintre statele fondatoare ale UE si al noualea stat membru al Uniunii, dupa Slovacia, Ungaria, Slovenia, Cipru, Grecia, Estonia, Cehia si Spania, care ratifica acest document.

Atat Ministerul Afacerilor Externe cat si Ministerul Integrarii Europene au salutat ratificarea de catre Parlamentul italian a Tratatului de Aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, apreciind votul legislativului italian ca pe o noua confirmare a progreselor obtinute de Romania in pregatirea pentru aderare si o incurajare pentru continuarea reformelor, astfel incat Romania sa fie pe deplin pregatita de aderare la 1 ianuarie 2007.

„Acest eveniment reprezinta un semnal puternic de recunoastere a progreselor inregistrate de Romania in acest an, mai ales datorita faptului ca vine de la unul dintre statele fondatoare ale Uniunii Europene.

Eforturile noastre interne in pregatirea pentru aderare sunt dublate, in plan extern, de sustinerea pe care ne-o acorda tari cu traditie ale Uniunii Europene, precum Italia", a declarat Anca Daniela Boagiu, ministrul integrarii europene.

Pe langa votul de astazi al Italiei, in luna decembrie a anului curent alte doua state europene, Spania si Cehia au ratificat Tratatul de Aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana.