S-a mai terminat o sesiune parlamentara, iar pana in februarie alesii pot sta linistiti, platiti fiind, bineinteles, de la buget. Cand vine insa vorba de propunerile legislative depuse, imaginatia unor parlamentari pare sa nu aiba limite.

Mai sunt apoi si initiativele facute exclusiv pentru a-si atrage capital politic sau doar pentru a putea "raporta" cat de multe proiecte a depus respectivul ales, adica pentru a arata cat de "mult" a muncit el.

Daca s-ar intocmi un clasament cu cele mai trasnite proiecte de lege, ar fi greu de desemnat "castigatorul". La "premiul intai" ar concura fara doar si poate legea playback-ului, propusa de cei trei deputati independenti desprinsi din PD Cozmin Gusa, Aurelian Pavelescu si Lavinia Sandru.

Proiectul se refera la informarea publicului spectator asupra modalitatii de interpretare playback de catre solistii vocali in timpul spectacolelor. La sfarsitul actualei sesiuni parlamentare, propunerea a fost respinsa de Senat si a luat drumul Camerei Deputatilor.

Un alt proiect respins de Camera Superioara poarta semnatura PRM. Este vorba despre propunerea legislativa privind plantarea de pomi fructiferi pe marginea drumurilor nationale, judetene si comunale. Dezbaterile pe marginea proiectului au fost in Senat indelungate, presarate cu trimiteri la... balarii, spini, scai, tiganime si altele.

Fondurile pentru camine de trei stele, mister total

Proiectele "ciudate" nu au lipsit nici in sesiunea parlamentara care s-a incheiat miercuri. Un exemplu in acest sens il constituie tot o initiativa a PRM, potrivit careia pana in 2008 Guvernul, Ministerul Educatiei si autoritatile locale sa fie obligate sa concesioneze terenuri pe care sa se construiasca camine studentesti cu dotari la nivelul unui hotel de trei stele. De unde sa se ia insa sumele necesare pentru investitii, mister total.

Tot peremistii s-au gandit ca una dintre "ultimele" probleme nerezolvate inca se refera la sprijinirea productiei de bauturi alcoolice distilate din fructe. Prin proiectul lor, parlamentarii PRM vor sa oblige Guvernul sa instituie, prin intermediul BNR, un sistem de credite preferentiale pentru fermierii producatori de astfel de licori.

La atragerea de capital politic s-au gandit si cinci deputati si senatori PSD care au propus, printr-un proiect legislativ, accizarea suplimentara a asa-numitelor produse de lux si impozitarea suplimentara a salariilor care depasesc un anumit nivel, in vederea constituirii unui fond pentru inundatii.

De remarcat ca pesedistii merg in continuare pe principiul "luam de la bogati si dam la cei saraci si napastuiti".

Interesanta este si initiativa deputatului Danut Liga, potrivit careia o metoda pentru prevenirea fraudei electorale ar fi instituirea obligativitatii prezentei la vot pentru cetatenii romani. In caz de neprezentare, alegatorii ar urma sa fie sanctionati cu o amenda de la echivalentul unui salariu mediu net pe economie pana la sase salarii medii nete pe economie.

In alta categorie se inscriu proiectele legislative cu denumiri amuzante, gen legea calului sau legea painii. Prima a fost deja promulgata, cea de-a doua se afla la Senat.