Arabia Saudita isi va echipa aviatia militara cu avioane de lupta Eurofighter Typhoon, produse de compania britanica BAE Systems. Valoarea contractului nu a fost facuta publica inca, dar presa britanica estimeaza ca se inscrie intre 7 si 20 de miliarde de lire sterline, pe o perioada de zece ani.

Nu se cunoaste nici numarul de avioane ce vor fi achizitionate de sauditi, dar se pare ca in faza initiala acestia vor cumpara 48 de avioane, ajungind la 72 in cei zece ani ai contractului, arata „The Telegraph".

Avioanele Typhoon vor inlocui avioanele Tornado si Hawk, furnizate tot de BAE, pe baza unui contract semnat in anii ’80, prin care se facea schimb de „armament contra petrol". Sauditii au preferat sa prelungeasca acordul cu britanicii, in loc sa colaboreze cu americanii de la Lockheed Martin (care produc Joint Strike Fight).

Presedintele Frantei, Jacques Chirac, incercase sa faca lobby pentru cumpararea avionului francez Rafale. Acordul va asigura 10.000 de locuri de munca la BAE Systems si 4.000 la Rolls Royce, producatorul motoarelor avionului.

Acordul pentru modernizarea armatei saudite a fost semnat miercuri, cind secretarul britanic al apararii s-a intilnit la Riad cu regele Abdullah ben Abdul Aziz. Arabia Saudita aloca 12% din PIB Apararii, adica de patru ori mai mult decit tarile europene.

Citeste articolul completinCotidianul