Cine isi inchipuie ca stirile despre starea vremii sint inocente si obiective, se insala amarnic. Ultima carte a profesorului Lucian Boia, „Omul si clima", dovedeste exact contrariul. Clima a fost, si ea, teatru de lupta pentru diverse ideologii.

Scenariile care pun in discutie starea climaterica a Pamintului sint, in secolul XX, de o diversitate uluitoare, constata profesorul Lucian Boia. Contradictorii sau complementare, unele care indeamna la calm, dar majoritatea in care se simte pregnant tonul apocaliptic, aceste scenarii trebuie trecute si prin grile de lectura mai sofisticate.

Realitatea virtuala

Cind le analizam, e obligatoriu sa nu ignoram aplecarea umana spre catastrofism si nici faptul ca, in contextul actual, mai mult decit oricind, sintem tentati sa confundam „realitatea efectiva" cu „realitatea virtuala".

Apoi, de asemenea recent, actioneaza cu o forta teribila un alt mediu deformant si amplificator: mass-media. In plus, ecologia e deja ideologie. „Exista o scadere a tensiunii ideologice in democratiile occidentale, care s-au obisnuit sa functioneze cu un amestec atenuat de liberalism si de social-democratie.

Dar cum trebuie intotdeauna sa credem in ceva, ecologia a ocupat o parte considerabila din terenul ideologic ramas descoperit".

Discursuri apocaliptice

In fine, contextul actual ii favorizeaza pe acei oameni de stiinta care exagereaza, adesea, din motive strategice. Cu un discurs apocaliptic, astazi, se pot obtine mai usor credite.

Pe de alta parte, e semnificativ de spus ca, de regula, cei care dau alarma in privinta incalzirii globale (sau, in anii ’70, cu privire la racirea globala) se opun liberalismului (nu digera deloc laissez-faire al liberalilor), globalizarii (care produce dereglari ecologice, dar si, atentie, inegalitati economice si sociale) si capitalismului (cu precadere „salbaticul" capitalism american).

Incalzirea anticapitalista

Lucian Boia e de parere ca sintem martorii unei rasturnari de situatie fascinante in domeniul ideologiilor. „Sa combati capitalismul prin incalzire e o reelaborare ideologica la care nici Lenin, nici Trotski si nici Mao nu s-ar fi gindit".

Prestigiosul istoric roman aduce in discutie si faptul ca felul in care sint diabolizate particulele chimice este el insusi ideologizat: „Unii sint acuzati ca diabolizeaza CO2, uitind putin de metan, din motive care tin mai putin de fizica atmosferei decit de ideologie.

CO2 simbolizeaza marea industrie capitalista. Metanul, produs in principal de vite si de orezarii, simbolizeaza activitati agricole, taranul si Lumea a Treia".

Axa Franta, Anglia, Romania si istoricul

„Omul si clima" este cel mai recent volum al seriei „Lucian Boia" a editurii Humanitas. Ca de obicei in ultimii ani, Lucian Boia a publicat aceasta carte mai intii in strainatate. In 2004, in Franta, la Les Belles Lettres, iar in 2005, in Anglia, la „Reaction Bookes" din Londra.

Cartea a avut, de altfel, multe ecouri in cele doua tari, ea adunind peste 50 de cronici si recenzii in reviste si ziare de prestigiu din tarile mai sus mentionate.

Citeste articolul complet in Cotidianul