Cetateanul american William Delos Peckenpaugh (37 de ani) a fost condamnat la 30 de ani inchisoare de un tribunal din Oregon (SUA) pentru abuzuri sexuale asupra fiului adoptiv. In 2001, Peckenpaugh a adoptat un copil in varsta de cinci ani din Romania.

O caseta uitata intr-o camera video, care a fost returnata unui magazin de electronice, l-a tradat pe parintele adoptiv. Imaginile infatisau acte de abuz sexual ale lui Peckenpaugh asupra fiului sau.

Statul american a inceput anul trecut o investigatie in acest caz, iar pe 21 decembrie 2005 a pronuntat veridictul: l-a condamnat pe tatal-pedofil la 30 de ani de inchisoare.

Procurorul Darin Tweedt, citat de Salem News, a spus ca abuzul a inceput la doar cateva saptamani de la aducerea copilului din Romania, acum patru ani. Tweedt a cerut o sentinta de 60 de ani, intrucat este evident, spune el, ca Peckenpaugh a adoptat copilul pentru a isi satisface placerile sexuale.

Autoritatile americane au gasit in locuinta lui Peckenpaugh 10.000 fotografii porno infatisand copii, 400 de casete video cu acte sexuale ale lui Peckenpaugh cu fiul si alte filme cu acte de pedofilie descarcate de pe Internet.

William Peckenpaugh trecea drept o persoana respectabila, cu parinti instariti. El era si pastor, intr-o secta crestina.

Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului si Adoptie preciza, pe 2 decembrie 2004, dupa inceperea anchetei: "La momentul incuviintarii adoptiei de catre instanta romana competenta, conditiile de forma si de fond prevazute de legislatia in vigoare au fost respectate in totalitate.

Domnul William Peckenpaugh a fost evaluat de catre autoritatile americane competente, care au concluzionat ca acesta prezinta garantiile morale si materiale necesare adoptiei unui copil, potrivit legii americane.

(...) Din rapoartele post-adoptie trimise pe perioada monitorizarii (doi ani de la data incuviintarii adoptiei) de catre autoritatile americane competente rezulta ca evolutia copilului a fost buna, situatie in care nu a existat nici un indiciu care sa determine interventia autoritatilor romane".

De la declansarea anchetei, in noiembrie anul trecut, copilul se afla intr-un orfelinat american.

Potrivit corespondentului TVR, Mihai Constantin, parintii lui William Peckenpaugh au facut cerere pentru a isi adopta nepotul. Insa procurorii americani vor sa impiedice demersurile lor, intrucat considera ca ar fi de preferat custodia unei alte familii.

Daca nu va exista nici o cerere, atunci copilul va ramane in centrul de plasament pana la varsta de 18 ani. Decamdata el a ramas cu unele sechele - schioapata si are unele simptome de autism.

  • Fox 12 Oregon: Silverton man sentenced for sexually abusing adoptee
  • Silverton Appeal: Man sentenced to 30 years for sex abuse
  • Katu.com: Man sentenced to 30 years in sexual abuse of adoptee