O noua portiune a tavanului salinei de la Ocnele Mari, din judetul Valcea s-a prabusit vineri dimineata. Saramura acumulata in bazinul de la baza minei se poate revarsa in orice moment. Potrivit Realitatea TV, la Ocnele Mari, armata si jandarmeria au inceput sa evacueze oamenii care locuiesc in zona.

In dimineata zilei de 14 decembrie a avut loc o prabusire partiala a tavanului salinei de la Ocnele Mari, formandu-se o caverna cu diametrul de peste 30 de metri.

In subteran se afla peste cinci milioane de metri cubi de saramura si noroi, rezultate din exploatarea sarii prin procedeul dizolvarii in subteran timp de mai bine de 35 de ani.

Fenomenul a dus la cresterea de aproximativ 10 ori a debitului de saramura colectata in bazinul de retentie de la baza dealului in interiorul caruia se afla caverna.

Dupa prima prabusire a tavanului au inceput lucrari de stabilizare in caverna, iar saramura deversata in bazinul de acumulare a fost evacuata in mod controlat catre raul Olt.

Mina de la Ocnele Mari a fost inchisa in 1992. In urma cu patru ani, in 2001, mina a provocat pagube de zeci de miliarde, cand o parte din caverna s-a prabusit, iar saramura a inundat peste 60 de gospodarii. Autoritatile se straduiesc de atunci sa gaseasca metode pentru rezolvarea situatiei care astazi ameninta sa se repede.