Parlamentul de la Budapesta a adoptat proiectul bugetului pe anul 2006. Legea contine sume mai mici, decat anul acesta, la capitolul sustinerea maghiarilor de peste hotare. Cele mai mari reduceri ale fondurilor se inregistreaza in cazul Directiei Generale pentru maghiarii de peste hotare a Ministerului Educatiei, care a primit cu 500 de milioane de forinti mai putin.

Bugetul Fondului pentru Pamantul Natal a fost subtiat cu 400 de milioane, la fel si resursele alocate fundatiilor dedicate maghiarilor de peste hotare. Universitatea Sapientia va avea un buget cu circa 200 de milioane de forinti mai putin decat cel prevazut.

In schimb, Szabó Vilmos, secretarul de stat insarcinat cu problemele maghiarilor de peste hotare al primului ministru sustine ca nu este vorba de reducerea de fonduri, doar ca sumele au fost trecute la alte rubrici.

Secretarul de stat admite ca la unele capitole, intr-adevar exista diferenta fata de anul acesta, dar - spune el - este vorba de capitole "deschise", in sensul ca, pe parcursul anului, guvernul Ungariei va suplimenta fondurile respective daca solicitarile - si proiectele depuse - vor depasi sumele alocate prin legea bugetului.