Cele 300 de milioane de forinti, alocati initial pentru infiintarea unui post de televiziune de limba maghiara de guvernul Ungariei, vor servi la dezvoltarea mai multor posturi de radio si televiziune existente - a anuntat joi Kálmán Kovács, ministrul comunicatiilor si informatiei al guvernului de la Budapesta.

Anuntul a fost facut dupa ce Kovács a purtat discutii pe aceasta tema cu presedintele UDMR, Béla Markó. Schimbarea destinatiei sumei a fost solicitata de catre ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei, Zsolt Nagy, presedintele consiliului de administratie al Fundatiei Janovics Jenô.

Aceasta din urma a fost creata special pentru infiintarea postului de televiziune din Ardeal, pentru care suma de 300 de milioane de forinti a fost alocata inca pe vremea guvernului Medgyessy.

"Am dorit sa infiintam aceasta televiziune. Suma primita de la guvernul ungar ar fi permis asigurarea bazei materiale, insa, mai departe, nu am reusit sa facem de fondurile necesare sustinerii postului" - a justificat Markó, de ce a fost de acird schimbarea destinatiei banilor.

Potrivit poresedintelui UDMR consiliul de administratie al Fundatiei Janovics Jenô se va intruni astazi, la Cluj-Napoca, pentru a hotari soarta banilor, dupa ce guvernul ungar si-a dat acordul, pe 15 decembrie, pentru schimbarea destinatiei banilor.

Suma de 300 de milioane de forinti va fi distribuita de Fundatiei Janovics Jenô, pe baza de proiecte, posturilor de radio si televiziune de limba maghiara.