Topul 10 al filmelor difuzate pe micile ecrane in 2005 apartine, de la un cap la altul, PRO TV. Pumnii, vechimea si notele proaste acordate de site-urile specializate ramin reguli de aur pentru ca o pelicula sa se bucure de audienta spectaculoasa in rindul romanilor.

Cel mai urmarit film de pe micile ecrane romanesti din acest an a fost „Croaziera pe oceanul groazei", care, desi programat in vara, cind televiziunile nu spera la cifre de audienta prea umflate, a strins 13,8 puncte de rating, deci in jur de un milion si jumatate de telespectatori.

Succesul inregistrat de un titlu fara rezonanta se explica, in primul rind, prin faptul ca a fost difuzat de uzina de rating PRO TV, prin scenele de bataie si, pentru sadici, prin umorul involuntar.

„Evadatul", productia care ocupa locul secund in clasamentul audientei, este un exemplu relevant, la rindul sau, de aceasta data pentru placerea romanului de a vedea un film pina ii memoreaza replicile.

Rulat sistematic de zece ani incoace, filmul reusise exact aceeasi performanta si in topul anului trecut, cind, cu 1,53 milioane de telespectatori, nu a fost intrecut decit de „Vagabondul", o productie, cum altfel, indiana, difuzata de TVR 1.

In continuarea sagai „rating mare cu investitie zero", aceeasi productie made in Bollywood se regaseste si in acest an pe podiumul TVR, aproximativ un milion de telespectatori privind in 26 ianuarie aventurile lui Raj Kapoor. In ceea ce priveste clasamentul realizat de postul public, acesta este dominat de patru productii indiene, care au strins un total de 3,7 milioane de telespectatori.

„Nu consider ca difuzarea unui film indian este un gest surprinzator. TVR trebuie sa ia in calcul gusturile tuturor telespectatorilor sai, deci inclusiv acest gen", justifica Tudor Giurgiu optiunea pentru acest tip de productii, intr-un interviu acordat ziarului „Adevarul".

Inelul nu face minuni, iar Harry Potter e anonim

De altfel, televiziunea din Pache Protopopescu nu trebuie invinovatita pentru calitatea in doi peri a filmelor pe care le include in grila de programe.

Desi a beneficiat din plin de mediatizare, block-buster-ul „Stapinul Inelelor - Fratia inelului", difuzat in premiera pe un post generalist, nu ocupa decit pozitia a saptea in top, cu 11,9 rating, in urma primei parti a seriei „Singur acasa" - locul 3 - sau a necunoscutelor filme cu arte martiale si eroi duri — „Eliberatorul" - locul 4 - si „Legea lui Banks" - locul 5.

In schimb, cel de-al doilea episod al „Stapinului inelelor", „Cele doua turnuri", nu a reusit sa treaca de 9 puncte de rating, aceeasi soarta impartasind-o si premiera pe micile ecrane romanesti a filmului „Harry Potter si camera secretelor". Aceasta, in conditiile in care ambele productii au fost programate pe 1 Decembrie, Zi Nationala, libera, si de aniversare a unui deceniu de PRO TV.

Musonul indian vintura calitatea

"Lacrimile cintaretei indiene", „Casatorie in stil indian", „Vagabondul", „Devdas si Parvati". Titluri indiene care puncteaza in portofoliul audientelor TVR, la un loc cu filme demne de o infratire mai de soi: drama lui Don Siegel din 1979, „Evadare din Alcatraz", cu Clint Eastwood in rolul principal, thrillerul „Avocat si victima", regizat de Robert Altman, sau „Ziua Independentei".

Aceeasi alternanta se regaseste, chiar daca la alt nivel, si in cazul televiziunilor mici. Fara alta speranta de a face audienta, producatorii din spatele National TV au apelat, la rindul lor, la lampa fermecata a Indiei. Miscarea nu a fost gresita, postul reusind, probabil in premiera, sa convinga o medie de peste 500.000 de privitori sa nu schimbe canalul.

Cititi articolul integral in Cotidianul