Sistemul de supraveghere de pe DN1 a inregistrat un numar mai mic de soferi care au depasit viteza regulamentara in cele trei zile de Sarbatoare, fata de numarul celor care sunt amendati in celelalte perioade ale anului.

Datele procesate doar la un singur dispecerat de control, cel de la Baneasa, arata ca in zilele de 24, 25 si 26 decembrie au fost inregistrati in medie 400 de vitezomani pe zi, in timp ce in saptamana dinaintea Craciunului erau „fotografiati" cate 700 de contravenienti in fiecare zi.

„Recordul" de viteza a fost stabilit de o masina apartinand Ministerului Sanatatii si Familiei care a fost pozata in timp ce circula cu 133 de km la ora.

Aglomeratia reduce viteza

„De obicei, cu cat este mai aglomerat cu atat sunt mai putine amenzi. Joi si vineri, inaintea Sarbatorilor, am dat cele mai multe sanctiuni, aproximativ 700 pe zi", ne-a declarat ieri inspectorul principal Marian Nica, de la Dispeceratul de control al traficului rutier de pe DN1. Ieri la pranz, la Dispeceratul de la Baneasa se inregistra doar o amenda la cinci minute.

Conform Dispeceratului de monitorizare a traficului din Sinaia, in ultimele trei zile au trecut in ambele directii de pe DN1 - intre Ploiesti si Brasov - peste 35.000 de autoturisme, dintre care aproximativ 3.000 au depasit viteza regulamentara.

Numerele murdare te scapa de amenda

Din o suta de soferi fotografiati pentru depasirea vitezei regulamentare pe DN1, zece scapa neamendati.

„O parte au numerele murdare si nu putem sa distingem literele, iar in alte cazuri soferii scapa din cauza razelor solare care bat pe focalizarea camerelor de supraveghere", precizeaza inspectorul Nica.

Astfel, in tabelul de „contravenienti" politistii sunt nevoiti sa consemneze „nu se observa numarul".

In plus, a aparut si in Romania o metoda brevetata in Occident de „pacalire" a camerelor, care costa 60 de dolari. Astfel, cei care vor sa insele vigilenta oamenilor legii pot cumpara de pe internet o folie protectoare transparenta care se aplica peste placutele de inmatriculare. Acesta are rolul de a proteja numerele de camerele foto radar.

Folia se instaleaza in mai putin de 5 minute si face posibila vederea numerelor din fata sau din spatele masinii, insa camerele-radar care sunt pozitionate intr-un unghi de aproximativ 30 de grade nu inregistreaza decat o imagine neclara a numerelor si literelor de pe placuta.

Cititi articolul integral in Evenimentul zilei