Tampitule, prostule, handicapatule!", „Boule, animalule, am sa-ti rup mainile si picioarele!", „Sfarma-Falci", „Piratul Jack". Aceste expresii si nume nu sunt culese de pe strazile Ferentariului si nici nu apar in versurile ultimei manele de succes. Sunt pur si simplu replici din cele mai recente filme de animatie difuzate pe canalele de cablu, care i-au scandalizat pe parinti.

„Astfel de programe inoculeaza ideea ca solutia rezolvarii unei probleme este un pistol, un pumn sau o injuratura", este de parere presedintele CNA, Ralu Filip.

La ce privesc copiii dumneavoastra

Aparent inofensive si distractive, desenele animate incep sa-i ingrijoreze pe parinti din cauza limbajului si imaginilor violente

Boule, animalule, am sa-ti rup mainile si picioarele." E o replica dintr-un desen animat pentru copii. „Prostule", striga vocea care are un accent violent. Imaginile si limbajul folosit in desenele animate ii ingrijoreaza pe unii parinti si specialisti pentru modul in care acestea pot afecta comportamentul copiilor.

„Eddy, nu-mi gasesc chiloteii!", striga un personaj cu ochii bulbucati. Ed, Edd si Eddy vor sa stranga bani pentru Sfarma-Falci, o bomboana uriasa. Mint, insala si isi adreseaza replici potrivite intr-un bar de noapte dintr-un cartier periferic. Desenul animat e difuzat de Cartoon Network.

„Piratul Jack cel teribil" este un desen in care personaje principale sunt Jack - evident, un pirat - si un sobolan cu insusiri omenesti, Snack. „Boule", „tampitule", „prostule", „handicapatule" sunt cuvintele pe care copiii le aud la televizor.

Cu toate acestea, serialul, difuzat de canalul Jetix, e urmarit de multi prichindei care spun ca „Jack e amuzant", iar „Snack e un sobolan tampit, dar te face sa razi".

CNA: „Ingrijorari justificate"

„Nu e posibil sa se difuzeze asa ceva la televizor pe un canal destinat copiilor", spune Rodica Tataru, mama a doi copii, de 9 si 8 ani. „Copiii imita ceea ce vad si aud, nu se ocupa nimeni de posturile acestea?", se intreaba Valentin Istrate, tatal unui baiat de 8 ani.

Un studiu comandat institutelor Gallup si Metro Transilvania de Consiliul National al Audiovizualului (CNA) releva ca 42a din parinti sunt ingrijorati de violenta fizica si verbala si de scenele de sex difuzate la televizor. Un alt studiu, efectuat de Gallup in august, la comanda Jetix, arata ca 40a din parinti sunt ingrijorati daca lasa copilul sa se uite singur la televizor.

„Sunt ingrijorari justificate, pentru ca traducerea in limba romana este deseori discutabila, iar la unele posturi, cum ar fi Cartoon Network, discutabila este si selectia programului, in sensul ca domina filmele si serialele de desene animate violente", spune presedintele CNA, Ralu Filip.

Aceste programe inoculeaza copiilor ideea ca „solutia de a rezolva problema este violenta - un pistol, o racheta, un pumn, o injuratura", adauga Filip.

Concentrare mare de violenta

Din studiile CNA rezulta ca filmele de desene animate au o concentrare foarte mare de violenta, ceea ce poate influenta negativ evolutia copiilor. Personajul rau indicat de Filip e in primul rand Cartoon Network, pentru ca Jetix (fostul Fox Kids) a acceptat, dupa discutii cu CNA, sa reduca traducerile discutabile si sa schimbe continutul programelor.

In schimb, Cartoon Network nu a raspuns in niciun fel apelurilor CNA. „Cele doua posturi sunt licentiate la Londra, nu sunt sub jurisdictia Romaniei, astfel ca CNA nu poate face mare lucru", a precizat Filip.

„O sa fac un apel public la operatorii de cablu, pentru ca au si ei o responsabilitate aici, sa nu mai reinnoiasca contractele cu anumite programe, daca acestea nu tin cont de ingrijorarile si nemultumirile parintilor din Romania", a spus Filip.

Articol integral in EVZ