Nu cu mult timp in urma, casa taraneasca era desemnata de expertii imobiliari drept o afacere de viitor. Preturile valabile acum un an-doi, de nivelul a 3.000-5.000 de euro, sunt astazi de poveste, desi casele respective nici nu s-au renovat, nici nu s-au mai inaltat, eventual, cu inca vreo doua etaje.

Mirajul invaziei strainilor care vor scoate din buzunare zeci de mii de euro ca sa cumpere pamant si case romanesti nu a ocolit sate uitate de lume, unde bojdeuca din chirpici face legea locului.

In ultimul raport de prognoza imobiliara, realizat de SGA Romania - Institutul de Consultanta Imobiliara, analistii remarca saltul incredibil pe care l-au cunoscut preturile cerute pentru casele vechi de la tara.

Preturi duble

„Casele batranesti au inceput sa coste destul de mult fata de acum cativa ani, cand un pret de 1.500-2.000 de dolari americani era o suma obisnuita si nu o ocazie. Astazi se cere, si uneori se incaseaza, macar vreo 250 de milioane lei vechi (n.r.

- aproape 7.000 de euro), daca nu si peste 300 milioane de lei vechi pentru o bojdeuca in sate uitate de lume, fiindca acum este mai „ieftin", pana „vin strainii"", spune Artur Silvestri, directorul SGA Romania.

Iluzii desarte

Analistul imobiliar prognozeaza insa ca piata terenurilor si caselor de la sat va cunoaste o prabusire spectaculoasa in anii ce urmeaza. „Strainul nu vine sa-si cumpere casa de odihna in satele indepartate, printre oratanii, tantari si in miros de cocina de porci. El este interesat sa faca plasamente, afaceri si investitii, iar acestea sunt posibile acolo unde se intrunesc toate conditiile.

Acesta este motivul pentru care, acolo unde este scump, va fi si mai scump, iar acolo unde este saracie, aceasta va deveni lucie", avertizeaza Silvestri.

Cati bani se cerpe casele de la tara

> Teren 1.000 mp si casa cu 2 camere + bucatarie, anexe (sura si cotete) in Tg. Logresti, sat Maru, judet Gorj. Pret: 15.000 euro

> Casa in Darmanesti, judet Bacau, cu 8 ari de teren. Zona cu potential turistic (Barajul Uzului). Pret: 15.000 euro.

> Casa la tara, la 80 km de Bucuresti, la sosea, anexe (curte 850 mp), posibilitati gaze si apa curenta. Pret: 11.000 euro.

> Casa cu 4 camere din caramida, in judetul Giurgiu. Curtea are 1.450 mp. Pret: 35.500 euro

> Casa la Tebea, la 7 km de orasul Brad - Hunedoara, 5 camere, bucatarie de vara, spatiu pentru animale. Pret: 25.000 euro.

> Casa in judetul Alba, localitatea Almasu Mare, nelocuita, 3 camere, bucatarie, baie, balcon, pod, pivnite. Pret: 30.000 euro.

> Comuna Murgasi, judetul Dolj. Casa cu 3 camere si 2.000 mp teren arabil. Pret: 7.200 euro

Articol integral in EVZ