BNR mareste inca o data costul suportat de bancile comerciale pentru finantarile atrase in moneda straina, asteptand scumpirea creditului in valuta.

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a hotarat miercuri sa lase neatinsa dobanda de politica monetara de 7,5%, apeland in schimb la o noua masura de ordin administrativ in tentativa de a frana cat mai mult cu putinta creditul in valuta: majorarea de la 30% la 35% a rezervelor minime obligatorii pe care bancile

comerciale sunt obligate sa le constituie din finantarile atrase in valuta, indiferent de termen.

Chiar daca presiunile inflationiste au rabufnit inca o data in noiembrie, banca centrala a ramas consecventa strategiei de ancorare a asteptarilor pietei legate de inflatie prin pastrarea nivelului dobanzii sale indicative, in acelasi timp cu evitarea atragerii de capitaluri pe termen scurt.

"Consiliul de Administratie al BNR a hotarat intarirea controlului lichiditatii si a masurilor de temperare a expansiunii creditului, fiind pregatit sa utilizeze in continuare intregul set de instrumente de care dispune pentru a contracara presiunile inflationiste in crestere", se spune intr-un comunicat dat publicitatii dupa sedinta de politica monetara a CA al BNR.

Nivelul rezervelor minime in valuta nu a mai fost modificat din august 2004, cand a fost majorat de la 25% la 30%, insa regimul acestora a devenit si mai restrictiv in prima parte a acestui an, obligativitatea constituirii rezervelor fiind extinsa asupra tuturor pasivelor in valuta ale bancilor, fara exceptie.

Incercarile BNR de a tempera creditul in moneda straina au culminat la sfarsitul lunii septembrie prin plafonarea soldului de credite in valuta al fiecarei banci la cel mult de trei ori valoarea fondurilor proprii.

De-abia aceasta din urma masura a provocat in octombrie o incetinire brusca a vitezei de crestere a creditului in valuta pentru populatie, pana la 0,9%, exprimat in euro, fata de 7,1% in septembrie.

Cu toate acestea, mai multe banci au recurs relativ repede la majorari de capital care sa le permita reluarea creditarii in valuta.

Majorarea nivelului rezervelor minime pana la 35% urmeaza sa devina aplicabila din ianuarie 2006. Suprapusa cresterilor de dobanda la dolar si euro inregistrate recent pe piata internationala, decizia BNR ar putea mentine o anumita frana creditului in moneda straina.

Articol integral in Ziarul Financiar