Comisia de evaluare a proiectelor inscrise la concursul de scenarii de film de televiziune organizat de TVR a selectat proiectele castigatoare.

Astfel, la categoria „serial" au fost selectate 4 proiecte, alte 2 propuneri au fost desemnate castigatoare pentru categoria „sitcom", 1 proiect a fost selectat la categoria „soap-opera", iar la categoria „film artistic de televiziune" au fost alese 6 proiecte.

De asemenea, in cazul a 9 proiecte inscrise in concurs - 7 pentru serial si 2 pentru sitcom - comisia de selectie a propus achizitionarea sinopsis-urilor, urmand ca acestea sa fie dezvoltate ulterior in scenarii pentru o potentiala viitoare intrare in productie.

La categoria „serial" proiectele selectate si numele autorilor sunt urmatoarele: „La Urgenta" - Vali Florescu, Ileana Muntean, Anca Gradinariu (Direct Target); „Nichi si Vichi" – Andrei Gruzsniczki; „Tineri si nelinistiti" – F. Lazarescu, A. Stanciu, R. Jude, M. Bauman, B.

Holbura (Hi Film Production); „Colegi de clasa" - Tudor Voican (Ager Film).

Proiectele desemnate castigatoare la categoria „sitcom" sunt urmatoarele: „601" – Gabriel Bejan, Razvan Chiruta, Ada Dumitrescu, Alex Varzaru; „Ai lu’ Gorobete" - Radu Gabriel.

La categoria „soap-opera" a fost desemnat un singur proiect castigator: „Clubul Metropol" – Iulia Arsintescu.

Proiectele desemnate castigatoare si numele autorilor la categoria „film artistic de televiziune" sunt urmatoarele: „Asociatia" – Bogdan Zotta; „O scrisoare pierduta" – Mircea Cornisteanu, Titus Popovici; „Feeria de iarna" - Ion Alexandru Maftei, „Inocentul" – Ion Marinescu si Marian Iordache (Atlantis Film); „Luna de miere" – Valentin Hotea; „Donna Morgana" - George Dorobantu si Alexandra M. Paun.

De asemenea, pentru urmatoarele proiecte s-a decis achizitionarea sinopsis-ului: la categoria „serial" – „Nu radeti ca va vine randul" - Dorin N.

Goaga, „Ingerul de langa tine" – Anca Sigartau; „Fuga din Rai" - Constantin Popescu (Filmex Romania); „Reality-show" – Ovidiu Georgescu (Visual Art Center); „Postpartum" – Razvan Radulescu, Radu Jude, Alexandru Baciu; „UndergROund" – Doru Ionescu; „Barbu" - Cornel George Popa; la categoria „sitcom": „Spitalul de nebuni" – Ionel Simioana; „Somerul cu o mie de meserii" – Sorin Petrescu.

TVR s-a angajat sa achizitioneze numai sinopsis-urile si/sau scenariile desemnate castigatoare de comisia de selectie, urmand ca ulterior sa negocieze si sa stabileasca formula de realizare a proiectelor: productie asigurata integral de TVR, co-productie sau externalizare a productiei.

In acest sens, autorii proiectelor castigatoare vor fi contactati de reprezentantii TVR pentru a discuta detaliile privind relatia contractuala.

In componenta comisiei de evaluare a proiectelor s-au aflat profesionisti din afara si din interiorul TVR: Florin Iaru, Constantin Chelba, Tudor Calin Zarojanu, Nicoleta Mocanu si Andrei Gorzo.

Criteriile de selectie a proiectelor au tinut cont, printre altele, de originalitatea subiectului si a temei propuse, precum si de felul in care si-au propus sa reflecte viata cotidiana din Romania.

Peste 450 de persoane sau companii de productie s-au inscris la concursul de scenarii de film de televiziune organizat de TVR. Pentru cele patru genuri de productii de televiziune scoase la concurs au fost inscrise aproximativ 570 de proiecte.

TVR va organiza astfel de concursuri de doua ori pe an, urmatoarea competitie urmand a fi lansata in luna mai 2006, termenul limita pentru depunerea proiectelor fiind 11 iunie 2006.

Scopul organizarii acestor concursuri este incurajarea productiei autohtone de filme si seriale de televiziune si accesul cat mai multor profesionisti la resursele postului public de televiziune.