Nici unul dintre oamenii de afaceri aflati in topurile realizate de institutele de sondare a opiniei publice nu se afla printre laureatii Galei Excelentei in Afaceri, organizate de Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), a constatat ieri presedintele Traian Basescu.

Presedintele a fost prezent la festivitatea de premiere, la care cel mai cunoscut „laureat" a fost controversatul Stefan Vuza, patronul grupului Serviciile Comerciale Romane (SCR). Premiata a mai fost si Maria Grapini, patroana Pasmatex si, in acelasi timp, presedintele patronatului din industria textila.

„Diploma de excelenta" a luat-o Chircu Prod-Impex Company SRL, a lui Corneliu Stelian Chircu, recent admis ca membru al Asociatiei Oamenilor de Afaceri, la recomandarea conservatorului Dan Voiculescu.

Ei bine, presedintele pare impresionat de aceste personaje mai mult decat de Ion Tiriac, Gigi Becali sau Irinel Columbeanu, care au fost indicati de populatie printre cei mai importanti zece oameni de afaceri. Basescu are numai cuvinte de lauda chiar si pentru Vuza.

Pe lista distinctiilor, printre cateva zeci de firme putin cunoscute, au mai figurat, e drept, companii ca Romtrans, Coca-Cola, Billa Romania sau Siveco. „Acesta este mediul de afaceri adevarat, oamenii care imping Romania spre prosperitate. Realitatea pare a fi departe de ceea ce ne arata institutele de sondare a opiniei publice", a afirmat presedintele.

Basescu a mai spus ca acestia au inteles ca imbogatirea peste noapte nu mai este posibila si ca doar performanta economica confera unei firme capacitatea de a face fata competitiei de pe piata.

Trofeul de excelenta

Stefan Vuza (director general) spune de ce a luat premiul: In 2005 a investit 1.050 miliarde lei vechi, nu are datorii la stat si ofera 7.000 de locuri de munca in tot grupul SCR. Vuza nu crede ca va avea un soc odata cu aderarea la UE, pentru ca preturile la utilitati au crescut deja si firma a supravietuit.

Articol integral in EVZ

Teodora Trandafir, Lucian Davidescu