Romania se afla pe locul al treilea in randul tarilor impotriva carora au fost depuse cele mai multe plangeri la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg, in anul 2005.

Tara noastra, care a totalizat 12 la suta din numarul petitiilor inaintate in acest an la CEDO, a fost devansata de Rusia, cu 17 la suta, si Turcia, cu 13 la suta. Polonia, situata pe pozitia a patra, a insumat 11 la suta din numarul plangerilor depuse la CEDO in anul 2005.

Potrivit bilantului CEDO, Federatia Rusa a fost actionata in judecata de 300 de ori pe saptamana in anul 2005, iar 9000 de dosare sunt inca in curs de solutionare. Printre reclamantii care au depus plangere impotriva statului rus figureaza o serie de personalitati precum directorul gigantului petrolier Iukos, Mihail Hodorkovski, si fostul campion mondial la sah Gari Kasparov.

De asemenea, rudele victimelor luarii de ostatici dintr-un teatru din Moscova, in octombrie 2002 si ale marinarilor care si-au pierdut viata in urma scufundarii submarinului Kursk, pe data de 12 august 2000, au depus plangeri la CEDO.