CHIAR DACA DISCUTIILE privind noul Cod Fiscal nu s-au incheiat, guvernul a adoptat rapid o ordonanta prin care se modifica intreaga configuratie a fiscalitatii, cu incepere de la 1 ianuarie.

Modificarile urmaresc in general extinderea tiparului lui 16 la suta, cota unica de impozitare, si se refera la cresterea deductibilitatii provizioanelor pentru creantele neincasate, la impozitul de 16 la suta pentru tranzactiile imobiliare, pe veniturile din dobanzi si pe veniturile din tranzactionarea titlurilor de valoare, la alinierea nerezidentilor la acelasi regim de impozitare cu

rezidentii si la cresterea impozitelor si taxelor locale in ritm cu inflatia prognozata. Probleme spinoase precum pretul minim la tigari si alcool - care au starnit reactia oficialilor europeni - sau impozitarea activelor au fost amanate.

Scenariul de astaprimavara, in care Codul Fiscal pentru anul in curs era aprobat de Senat in mai, desi cresterea accizelor fusese facuta de la 1 aprilie, pare sa se repete.

Castigurile pe Bursa, aliniate la impozitarea unica

Veniturile nete obtinute din tranzactionarea titlurilor de valoare intra la impozitarea de 16 la suta, dupa ce anul trecut cresterea a fost de la 1 la 10 la suta. Cota de 16 la suta este valabila pentru castigurile din transferul titlurilor obtinute dupa 1 iunie 2005 si instrainate dupa 1 ianuarie 2006, in mai putin de un an de la data dobandirii lor.

Daca actiunile sunt instrainate dupa mai mult de un an, impozitul se mentine la 1 la suta. Castigurile nete obtinute din instrainarea actiunilor dobandite inainte de 31 mai 2005 vor fi impozitate tot cu 1 la suta, indiferent de data instrainarii lor.

Impozit mai mare pe investitiile persoanelor fizice

Investitiile facute de persoanele fizice trec la impozitarea de 16 la suta, de la 10 la suta in 2005. Astfel vor fi impozitate dividendele, veniturile din vanzarea -cumpararea de valuta la termen, veniturile din lichidarea sau dizolvarea fara lichidare a unor societati comerciale, precum si dobanzile bancare.

Pentru depozitele bancare facute inainte de 1 ianuarie 2006 se mentine cota de impunere de la data constituirii acestora.

Impozitarea tranzactiilor imobiliare derulate de persoanele fizice se aliniaza la 16, dupa ce in 2005 taxarea a fost de 10 la suta.

Articol integral in Adevarul