Consilierul presedintelui rus, Vladimir Putin, pe probleme economice, Andrei Ilarionov, a demisionat marti in semn de protest fata de schimbarile din politica guvernamentala, afirmand ca Rusia nu se mai bucura de libertate politica si ca e condusa de mari corporatii de stat, care isi urmaresc propriile interese.

Presedintele Putin a acceptat demisia lui Andrei Ilarionov la cateva ore dupa ce aceasta i-a fost inaintata.

Andrei Ilarionov era unul dintre putinii critici ai presedintelui Putin, care a tinut sa se inconjoare in special de fosti colegi de la KGB, dupa cum noteaza BBC.

In ultimele luni, fostul consilier prezidential a criticat politica economica a guvernului, iar anul trecut si-a exprimat public dezacordul fata de renationalizarea companiei petroliere Iukos si arestarea directorului executiv al acesteia, Mihail Hodorkovski.

Kremlinul a incercat sa-l indeparteze pe Andrei Ilarionov, retragandu-i calitatea de reprezentant al Rusiei la Grupul celor mai dezvoltate state din lume, G8. Cu toate acestea, el a ramas consilier economic al presedintelui Putin. Marti, acesta a anuntat insa ca demisioneaza, afirmand ca nu poate lucra intr-un guvern in care nu exista libertate politica.

Fostul consilier a criticat, de asemenea, ceea ce el a numit reintoarcerea la controlul ineficient al statului asupra economiei.

Articol integral in EVZ