Planul National de Dezvoltare (PND) pentru perioada 2007-2013 a fost aprobat, saptamana trecuta, de Guvern, suma totala necesara finantarii strategiei fiind estimata la circa 58,7 miliarde de euro, din care 43% reprezinta aportul Uniunii Europene, potrivit unui comunicat al Ministerului Finantelor Publice

PND este un document strategic multianual care orienteaza dezvoltarea economica si sociala a Romaniei in conformitate cu principiile politicii comunitare de coeziune, pentru reducerea decalajelor de dezvoltare fata de Uniunea Europeana. „Romania se afla, in anul 2004, din punctul de vedere al PIB pe locuitor, la circa 31% din media UE-25.

Se estimeaza ca, in perioada 2007-2013, Romania poate recupera 10 puncte procentuale din decalajul de dezvoltare actual", se precizeaza in comunicatul MFP.

Strategia PND va fi finantata din surse publice interne (buget de stat, bugete locale) si externe (instrumentele structurale ale UE, fondurile UE de tip structural pentru dezvoltare rurala si pescuit, credite externe si alte resurse).

Articol integral in Gandul