Record. Compania Apple a vandut peste 100 de milioane de MP3 playere iPod in mai putin de doua luni

MP3 playerele iPod au batut recordurile la vanzari in perioada Craciunului. iPod-urile au ocupat primele trei pozitii in topul produselor electronice cumparate de pe site-ul Amazon.com, cel mai important retailer online, inaintea jocurilor video si a bijuteriilor.

Intre 1 noiembrie si 25 decembrie au fost comandate online 108 milioane de iPod-uri, ziua de varf fiind 12 decembrie, cand s-au inregistrat 3,6 milioane de cereri.

iPod-ul este un miniplayer care citeste fisiere MP3, o varianta moderna a walkmanului. Pe piata sunt disponibile trei modele. Cele mai noi au o capacitate de pana la 60 de gigabytes (la fel de mare ca aceea a unui computer) si un display pe care se pot viziona inclusiv fisiere video. Popularitatea iPod-urilor nu vine numai datorita performantelor, ci si a designului.

Miniplayerele Apple au o forma atragatoare, dimensiuni reduse pana la marimea unei brichete si sunt disponibile in mai multe culori. Foarte populare sunt si „sosetele", huse de diferite culori, iscriptionate cu sigla Apple, care protejeaza playerul.

Revolutia Apple

2005 a fost anul in care Apple a facut diferenta cu playerele iPod, considerate un varf in media digitala, si cele mai bune produse de divertisment. „In lumea consumatorilor de electornice se vorbeste astazi despre Apple asa cum se vorbea o data despre Sony", afirma un analist britanic pentru AP. Pana in luna septembrie, Apple vanduse deja 22 de milioane de unitati.

Specialistii se asteapta la o revolutie pentru iPod-urile Apple in 2006, respectiv posibilitatea conectarii wireless la internet si marirea ecranului pentru o mai buna acuratete a imaginilor video. Reprezentantii Apple au anuntat ca se lucreaza deja la un iPod - telefon mobil. Sony incearca sa recupereze terenul pierdut in 2005 si sa creeze un iPod propriu.

Vanzari, in crestere si in Romania

Succesul playerelor produse de Apple i-a convins pe multi dintre proprietarii retelelor de magazine cu produse electronice si IT sa introduca iPod-ul pe piata. Cele mai noi au o capacitate de 30, respectiv 60 de gigabytes. Reteaua de magazine Germanos din Bucuresti a epuizat stocul de unitati iPod Mac inainte de 23 decembrie, la fel si Flamingo Computers.

In unele magazine Diverta mai puteau fi gasite doar modelele mici, sub 2 GB. „Vanzarile de iPod-uri in aceasta perioada au crescut liniar. Mai exact, am vandut de doua ori mai mult decat in lunile de toamna - cu accesorii, in functie de iPod-uri, prin magazinele noastre s-au comercializat circa 700-800 de bucati.

Unul dintre motivele pentru care nu se mai gasesc acum este ca in Romania exista un singur distribuitor, si anume Iris, care face sau nu fata cererilor", ne-a declarat Bogdan Dorobantu, manager de aprovizionare la Diverta.

Articol integral in EVZ