Impozitele si taxele cu retinere la sursa care au valori mai mici de un leu nu vor mai fi rotunjite la un leu, potrivit unui comunicat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Decizia a fost luata prin ordonanta de urgenta, pentru ca pana acum valoarea stabilita a unor impozite a fost mai mare decat cea a veniturilor si, in plus, se apropie termenul de plata a impozitelor pentru veniturile din dividende (31 decembrie).

Codul Fiscal prevede, la articolul 67 alineatul 1, ca "in cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor sau asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-a aprobat bilantul contabil, termenul de plata a impozitului pe dividende este pana la data de 31 decembrie a anului respectiv".

Regula intregirii impozitului este prevazuta atat in Codul Fiscal cat si in reglementarile privind denominarea monedei nationale.

Guvernul a aprobat, recent, Ordonanta de urgenta 181/2005, prin care au fost exceptate de la regula rotunjirii impozitele si taxele cu retinere la sursa. Nu au fost exceptate insa impozitele aferente veniturilor salariale.

Potrivit ANAF, regula a generat unele „efecte perverse" in sensul ca in practica au existat numeroase situatii in care suma impozitului datorat depasea suma venitului, de exemplu in cazul multor actionari persoane fizice la societatile de investitii financiare cu dividende sub un leu.