Compania rusa Gazprom a semnat, joi, un acord pentru achizitionarea de gaze naturale din Turkmenistan care, in mod normal, ar fi fost livrate Ucrainei, crescand astfel presiunile asupra Ucrainei in plina disputa asupra preturilor la gaze, transmit agentiile internationale de presa.

Gazprom a convenit ca in 2006, sa achizitioneze 30 de miliarde de metri cubi de gaze naturale din Turkmenistan, fata de 10 miliarde de metri cubi, prevazuti anterior si 7 miliarde de metri cubi achizitionati in 2005.

Turkmenistanul vindea anual Ucrainei 36-37 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Acum, achizitiile sporite ale Gazprom vor limita livrarile catre Ucraina la 14-15 miliarde de metri cubi, deoarece productia statului asiatic va stagna anul viitor la 60 de miliarde de metri cubi, in timp ce consumul intern al Turkmenistanului este de 16 miliarde de metri cubi.

Gazprom a amenintat ca va sista livrarile de gaze catre vestul Europei care tranziteaza Ucraina, de la 1 ianuarie, in cazul in care nu se va ajunge la un acord asupra preturilor.

In acelasi timp, presedintele Belarusului, Aleksandr Lukasenko, a explicat, joi, in plina criza intre Rusia si Ucraina pe tema gazelor naturale, cum a obtinut gaz rus la un pret mic. El a spus ca a amenintat ca va cere chirie pentru instalatiile militare ale Moscovei amplasate in tara sa, scriu agentiile internationale de presa.

Rusia va furniza, in 2006, Belarusului gaze naturale la 46,68 dolari pentru mia de metri cubi, in timp ce Gazprom cere Ucrainei 230 de dolari pentru o mie de metri cubi.

"Am evaluat serviciile pe care le facem Rusiei; este vorba de cel putin 900 de milioane de dolari. (...) Atunci am zis: Foarte bine, platim 150 de milioane, dar si voi incheiati, va rugam, acorduri in valoare de 900 de milioane de dolari si platiti".

Astfel, problema a fost abandonata", a explicat presedintele belarus, intr-un interviu acordat ziarului guvernamental rus Rosiiskaia Gazeta.

Spre deosebire de Belarus, Ucraina "declara deschis ca va adera la NATO", ceea ce va obliga Kievul sa introduca "normele NATO" pentru armamente si va face ca statul si companiile ruse sa piarda miliarde de dolari, a mai spus presedintele belarus.

Lukasenko este considerat un aliat politic al Moscovei si foarte criticat in Occident pentru regimul autoritar. El a multumit liderilor rusi pentru "sprijinul enorm" pe care Moscova il acorda tarii sale "pe scena internationala".