Miercuri, la Camera de Comert si Industrie a Romaniei, presedintele Traian Basescu a cazut intr-o capcana: a premiat firme cu patroni controversati si datorii ascunse, despre care a spus ca reprezinta partea sanatoasa a economiei romanesti.

Fara indoiala, nimeni nu i-a spus tot despre cei premiati, dar domnul Basescu ar fi trebuit sa stie, in ciuda caracterului festiv al evenimentului si al sezonului, ca si sistemul economic este ticalosit si ca marile averi s-au construit pe jecmanirea bugetului de stat, pe privilegii acordate arbitrar si, adesea, pe coruptie.

Presa i-a amintit acest lucru a doua zi, cand a stricat sarbatoarea premiatilor si a CCIR, enumerand datoriile facute de patroni, chiar daca ele figureaza pe numele altor firme decat cele premiate. Poate ca este prea devreme ca sa acordam premii adevarate in economia romaneasca, cum tot prea devreme este ca presedintele sa se extazieze fata de insanatosirea mediului nostru de afaceri.

Din Romania reala vin semnale mai putin euforice decat din Romania festiva.

Mai sunt insa si alte pericole ale festivismului de sfarsit de an. Guvernul si ministerele si-au facut bilanturi incurajatoare. Reflectate necritic de mass-media, ele pot fi periculoase, pentru ca ne indeamna sa uitam de restante, neimpliniri, derapaje. Sa stricam asadar buna dispozitie a guvernantilor punandu-le in fata si bilele negre.

Putem porni, de pilda, de la asteptarile noastre in domeniul economic. Nu putini au fost aceia care au crezut/sperat ca noul guvern va ancheta privatizarile guvernului anterior; ca vom vedea, spre exemplu, o sentinta sau macar o ancheta in cazul privatizarii scandaloase a IPRS Baneasa in beneficiul lui Omar Haissam.

Nimic! Nici Ovidiu Musetescu, marele maestru al combinatiilor in privatizari, nici succesorul sau, Mircea Ursache, nu au fost inoportunati. Exemplele ar putea continua dincolo de spatiul acordat acestui articol.

La ce ne-am mai fi asteptat? In tot cazul, la o directie liberala in economie, mai ales ca promovarea regulilor concurentei libere si corecte este o conditie sine-qua-non a aderarii in 2007. In schimb,

am asistat la sustinerea unui proiect de lege a farmaciilor cat se poate de anticoncurential, care ne-a adus critici si din partea europenilor, si din partea americanilor. Mai mult, tentativa de Cod Fiscal avortata la sfarsitul anului propunea o masura contestata si considerata la randul ei anticoncurentiala, si anume pretul minim de referinta la tigari.

Spre groaza noastra, mai constatam si ca zelul cu care se incepuse executarea marilor datornici s-a mai temperat.

Chiar zilele trecute guvernul a salvat Termoelectrica, una dintre gaurile negre ale economiei, de sechestrul instituit de AVAS pentru neplata unor datorii de aproape un miliard de euro.

Ce ordine sa mai faca Sebastian Bodu in finantele publice cu asemenea inconsecvente? De fapt, si hotararea de guvern a fost generata tot de masurile domnului Bodu: o parte din intreprinderile aflate in subordinea Ministerului Economiei s-au trezit executate silit si nu si-au mai putut achita datoriile fata de Termoelectrica.

Situatia da masura haosului financiar intretinut pana acum in economia romaneasca de toti cei care au guvernat-o. Este indoielnic insa ca exceptarile de la lege si iertarile de datorii vor rezolva problema.

Or, din pacate, pe coridoarele Ministerului Finantelor se vorbeste tocmai de intentia ministrului de a sterge debitele datornicilor - ceea ce ne duce cu gandul din nou la nerespectarea reglementarilor europene. Acestea sunt foarte stricte in privinta ajutoarelor de stat, iar iertarea de datorii este si ea o forma de ajutor.

Mai mult, aceasta zadarniceste toate tentativele de a impune disciplina financiara intr-o tara cunoscuta pentru lipsa de disciplina in toate domeniile si da un exemplu cat se poate de prost celor care s-au straduit sa-si achite obligatiile fata de stat.

In sfarsit, poate ca mai mult decat orice altceva, ne-am fi dorit ca guvernul sa demonstreze o viziune economica, o gandire care sa mearga dincolo de cateva ajustari contabile. Nu am avut parte de asa ceva nici anul acesta - cum nu am avut parte in nici unul din ultimii 16 ani.

Sa fie oare cazul sa renuntam?