Traian Basescu a dezvaluit intr-un interviu la BBC ca nu-i va schimba pe sefii serviciilor secrete „decit daca va fi cazul". El a dat si o explicatie originala interesului pe care l-ar avea Romania pentru stringerea relatiilor cu lumea araba. „Vom redeschide poarta pentru studii pentru tineri din lumea araba", a spus Basescu.

Traian Basescu a explicat ca directorii SRI si SIE „nu vor fi schimbati foarte curind, decit daca va fi cazul". Presedintele are si o justificare pentru gestul sau: „Eu nu mi-am facut un tel din schimbarea oamenilor", facind, astfel, aluzie la predecesorul sau la Cotroceni, Emil Constantinescu.

In opinia sefului statului, Emil Constantinescu „a venit, a schimbat sefii de servicii secrete, a schimbat adjunctii si, la terminarea mandatului, a spus ca l-a infrint Securitatea, habar neavind ca cea mai mare parte a Securitatii era deja in afara serviciilor si lucra impotriva dinsului, eventual, din afara structurilor de securitate nationala".

Basescu a explicat ca „a durat mult mai mult evaluarea (SRI si SIE - n.r. ) decit am crezut", subliniind ca „abia dupa ce am vazut nivelul de cooperare al serviciilor noastre de informatii cu serviciile din structurile NATO, dar si cu cele din afara NATO, am inteles ca cei care vorbesc despre Securitate in serviciile romanesti sint ori naivi, ori rauvoitori.

(…) Nici nu se mai putea lucra cu aceiasi ofiteri cind era vorba de NATO, de serviciile americane, britanice sau franceze". Seful statului a insistat asupra faptului ca 90 la suta dintre ofiterii SRI si SIE „sint altii" decit cei care activau in 1989 si ca Securitatea „nu mai exista de mult".

Lumea araba, o prioritate

Basescu a mai aratat ca o echipa de experti de la mai multe ministere lucreaza la noua strategie de securitate a Romaniei si ca pachetul de legi ce va fi elaborat in acest scop va fi supus dezbaterii in Parlament in primavara viitoare. Pe de alta parte, Basescu a declarat ca Romania nu-si va retrage soldatii din Irak, chiar daca alte state, precum Bulgaria si Ucraina, au facut-o deja.

Nu in ultimul rind, seful statului a explicat de ce lumea araba este o prioritate pentru politica externa a Romaniei si a anuntat ca universitatile romanesti vor reincepe sa primeasca studenti din tarile arabe.

„Fie ca discutam de Irak, fie ca discutam de Iordania, fie ca discutam de Libia, fie ca discutam de Iran, peste tot vom gasi oameni care au facut studii in Romania si unul dintre obiectivele mele este sa redeschidem poarta pentru studii pentru tineri din lumea araba", a spus Basescu. El a subliniat ca avantajele Romaniei, in contextul actual, „sint foarte mari".

Presedintele a oferit si un exemplu simplu: „Romania se afla intr-o zona de responsabilitate in Irak, alaturi de trupe ale altor state, de mai bine de doi ani. Nu a existat nici un atac direct la militarii romani, iar militarii romani au o relatie exceptionala cu populatia, inclusiv cu cei care sint impotriva actualei puteri din Irak".

Cu alte cuvinte, a aratat Basescu, „avem o reputatie buna in lumea araba si este pacat sa nu o valorificam".

Fara favoruri comerciale

Presedintele a mai declarat in interviul pentru BBC ca cel mai important lucru care s-a schimbat anul acesta in politica externa este ca „Romania nu are nevoie sa faca favoruri comerciale" pentru a fi partenerul tarilor dezvoltate.

Traian Basescu a subliniat ca „nici intrarea in UE nu se va face pe baza de contracte, ci pe baza de performanta interna", iar consolidarea relatiei cu SUA si cu Marea Britanie „nu va avea alte interese decit cele politice, strategice si de securitate".

Afirmatiile sefului statului denota o aluzie stravezie si au avut in vedere politica PSD de „cumparare" a unor relatii externe cu „ajutorul" unor contracte economice nu foarte avantajoase pentru Romania. Basescu a apreciat ca „restabilirea increderii" in relatia cu Federatia Rusa este un alt succes inregistrat anul acesta de politica externa romaneasca.

Cititi articolul integral in Cotidianul