Salariile si pensiile in Romania sint mici in raport cu cheltuielile obligatorii - alimente, sanatate, utilitati, care trag patru cincimi din venituri, de aceea romanii n-au bani sa depuna la banci si nici nu se imprumuta peste puterile lor.

Un studiu al Bancii Austria Creditanstalt, care a analizat in acest sens sapte tari din Europa de Sud-Est, arata ca depozitele bancare ale unui roman se situeaza in medie in jurul sumei de 415 euro. Media regiunii este dubla, iar cea din zona euro cu 3.300% mai mare.

In fond, cistigul salarial mediu net a fost in noiembrie de 6,2 milioane lei (aproximativ 156 de euro).

Cresterea consumului din ultimii ani, mai ales de bunuri de folosinta indelungata, s-a bazat pe credit si leasing. Desi nivelul consumului a fost criticat in numeroase rinduri de BNR, romanii au evitat pina acum sa se supraindatoreze, luind imprumuturi proportionale cu veniturile.

De la 135 de euro la 12.400 de euro e cale lunga

Creditele pentru populatie au fost doar de 135 de euro pe locuitor, fata de 323 in Europa de Sud-Est.

In noile state membre ale Uniunii Europene, creditul mediu pe locuitor este de 823 de euro si de 12.398 de euro in cele 12 state din zona euro.

Avem totusi cel mai ridicat ritm de crestere a creditarii, cu exceptia Bulgariei. Inregistram o crestere de 43,5% pe an in perioada 2000-2004, fata de 28,9% in Balcani si 4,5% in zona euro.

Nevoile firesti, de altfel, ale romanilor se acopera, din pacate, cu importuri. Banca Austria Creditanstalt apreciaza insa ca va creste si in Romania gradul de intermediere financiara in urmatorii ani.

Cititi articolul integral in Cotidianul