Pretul platit pe o actiune BCR de catre Erste Bank a facut ca acele 6 procente detinute de fiecare SIF la aceasta societate sa valoreze acum de 3,5 ori mai mult. Acest lucru face cu atit mai valoroasa cotatia SIF-urilor pe bursa.

Inainte de privatizarea BCR, cele 6 procente detinute de SIF-uri la aceasta banca erau cuprinse in contabilitate la valoarea de 385,67 milioane RON, exceptie facind SIF Oltenia. Aceasta detinea la BCR 6,22 procente, astfel ca valoarea actiunilor era de 393,38 milioane RON.

Dupa vinzarea BCR, cele 6 procente ajung sa valoreze, potrivit unei analize a SSIF Ieba Trust, nu mai putin de 1.330,69 milioane RON. Practic, valoarea SIF-urilor se dubleaza.

Cit valoreaza fiecare SIF

Potrivit datelor anuntate de societatile de investitii financiare inainte de vinzarea BCR, SIF Banat Crisana avea active de 1.229,54 milioane RON, SIF Moldova de 1.261,82 milioane RON, SIF Transilvania de 1.310,45 milioane RON, SIF Muntenia de 1.202,66 milioane RON, iar SIF Oltenia de 1.708,29 milioane RON.

Dupa privatizarea BCR, valoarea activelor la SIF-uri arata astfel: SIF Banat Crisana - 2.167,73 milioane RON, SIF Moldova - 2.204,44 milioane RON, SIF Transilvania - 2.250,15 milioane RON, SIF Muntenia - 2.142,13 milioane RON si SIF Oltenia - 2.672,91 milioane RON.

Trebuie spus ca fiecare SIF detine o suma de bani in plasamente lichide, respectiv depozite bancare, o parte din bani sint bagati in obligatiuni, se mai detin actiuni de aproape 500 de milioane RON la BRD, alte actiuni la societati tranzactionate pe fosta piata Rasdaq si alte participatii in suma mica la societati inchise, ale caror actiuni nu se tranzactioneaza la bursa.

S-a dublat valoarea activelor, s-a dublat si valoarea actiunii

Dublarea valorii activelor a avut un impact major asupra cresterii actiunilor la societatile de investitii financiare. Pentru ca activele arata, in fapt, ce acoperire are actiunea. „Informatia privind majorarea activelor la SIF-uri a fost luata deja in calcul de jucatori, atunci cind au cumparat in aceasta toamna actiuni la SIF-uri.

Si, automat, cresterea s-a simtit", sustine Iulian Panait, presedintele firmei de consultanta financiara KTD Invest.

Cititi articolul integral in Cotidianul