Un cetatean din Peris (Ilfov) a decedat, in urma unui infarct, pentru ca Ambulanta a venit prea tirziu: apelul in gol al familiei la 961 nu a fost redirectionat catre noul Serviciu 112. Directia de Sanatate Publica a inceput o ancheta.

Moartea unui barbat din comuna Peris (Ilfov), in prima zi de Craciun, a generat ieri cercetari in tot judetul, pe marginea functionarii apelului de urgente medicale 961. Vasile Grecu, 74 de ani, din Bratulesti – Ilfov, a murit pe 25 decembrie, dupa ce nepoata lui, Stefania Brojban, si fiul sau, Petrache Grecu, au sunat la 961 mai bine de o jumatate de ora.

„Apoi am sunat la informatii Romtelecom si am cerut alte numere. Ne-au spus ca putem suna si la 112, numar pe care noi nu-l stiam. Si pe banda la Realitatea TV scria tot de 961, nu de 112", ne-a declarat Stefania Brojban.

Dupa apelul la 112, o masina a ambulantei Ilfov a venit in aproximativ 5 minute. Prea tirziu insa, pentru ca batrinul Grecu decedase. Medicul Sorin Stegarescu a constatat decesul si cauza acestuia: stop cardio-respirator.

„Ne-au spus ca 961 s-a desfiintat"

Familia Grecu nu a facut nici o sesizare organelor de ancheta, insa conducerea Serviciului de Ambulanta a Judetului Ilfov (SAJI) sustine ca si alti locuitori ai judetului au sesizat ca, saptamini intregi, inca de la inceputul lunii noiembrie, numarul 961 nu a putut fi apelat din mai multe comune.

Directorul SAJI, Sorin Stegarescu, spune ca a reclamat la Romtelecom problema si ca de acolo „ni s-a transmis telefonic ca 961 s-a desfiintat". Dr. Stegarescu a cerut apoi ajutorul Directiei de Sanatate Publica Ilfov (DSP).

Judetul Ilfov, intors pe dos

Ieri, Dan Blendea, directorul DSP Ilfov, a cerut tuturor primarilor din judet sa verifice unde sint probleme in apelarea lui 961. Evaluarea nu se incheiase pina la ora inchiderii editiei, insa Ambulanta Ilfov inca mai primea sesizari de la cetateni din Buftea si Branesti ca suna in gol la 961.

Totusi, directorul Blendea este de parere ca nu poate fi vorba despre o decuplare din partea Romtelecomului a numarului 961, ci, mai degraba, de probleme tehnice ale abonatilor Romtelecom din judet. „Au fost niste probleme la abonatii care au trecut pe centrale digitale ca sa sune la 961, dar am inteles ca acestea s-au rezolvat. Am cerut explicatii si Romtelecom", ne-a spus Blendea.

Purtatorul de cuvint al Romtelecom, Cristina Popescu, ne-a declarat ca nu exista nici o sesizare privind nefunctionalitati ale numarului 961 in Ilfov si ca nu s-a ordonat intreruperea lui.

Cititi articolul integral in Cotidianul