"Romania de azi are mai multe servicii secrete decat orice alta tara europeana, cu exceptia Rusiei". "Fostii sefi ai SRI si SIE,Virgil Magureanu si Mihai Caraman, care mi-au fost subalterni in D.I.E., au distrus documentele care incriminau Politia Politica", sunt doar cateva din afirmatiile facute de Ion Mihai Pacepa intr-un interviu acordat ziarului Adevarul.

Ion Mihai Pacepa, fostul nr. 2 al Directiei de Informatii Externe (D.I.E) a Securitatii, este cel mai important "defector" din serviciile secrete ale tarilor comuniste. El a cerut azil politic in Statele Unite ale Americii in vara lui 1978, pe cand se afla in RFG. Era atunci si secretar de stat la Interne, si consilier pentru siguranta nationala si dezvoltare tehnologica al lui Ceausescu.

Imediat a fost transportat la Washington. In prezent, are o alta identitate si se afla intr-o locatie necunoscuta pe teritoriul SUA. Nu exista nici o fotografie cu el dupa momentul plecarii din Romania. Timp de trei ani a stat in "debriefing", un proces de obtinere de informatii care a fost folosit recent in cazul jurnalistilor romani rapiti in Irak.

Rep: Acuzatiile impotriva lui Ceausescu la procesul sau din 1989 s-au bazat pe cartea dvs. "Orizonturi Rosii." Dupa executarea lui, cartea a inceput sa fie serializata in Adevarul, sub mentiunea ca a "jucat un rol de necontestat" in rasturnarea tiranului. In 1989, multi credeau ca tranzitia noastra va fi una usoara. Inclusiv cei de la Adevarul. Cum ati caracteriza cei 16 ani trecuti de atunci?

Ion Mihai Pacepa: In 1989 stiam cum Regatul Romaniei si celelalte tari din Europa de Est au fost transformate in tiranie, dar nu si cum sa facem procesul invers. De aceea, revenirea lor la democratie a fost marcata de un sir de evolutii si involutii similare celor prin care a trecut Adevarul care dupa ce a serializat "Orizonturi Rosii" a inceput sa o denigreze.

In Romania, rascoala populara a fost acaparata de fostii demnitari comunisti si evolutia a devenit in-volutie. ,Nu vrem privatizare" si ,Nu ne vindem tara" erau lozinci cotidiene. A urmat o noua evolutie impusa de valul revolutionar care a maturat viceregii Kremlinului din Europa de Est: deschiderea frontierelor, abolirea partidului unic, crearea presei libere, reinstaurarea religiei.

Apoi, o involutie datorita efor-turilor presedintelui Iliescu de a mentine Securitatea sub nume schim-bat. Infrangerea sa in alegerile din 1996 a generat alta evolutie: pre-se-dintele Emil Constantinescu a inceput o cursa contra cronometru pentru a reintegra Romania in comunitatea occidentala si a reabilita victimele Securitatii.

In februarie 2000 s-a declarat insa invins de Securitate si a renuntat sa mai candideze. Criptocomunistii au revenit la putere determinand o noua involutie, dar au pierdut alegerile urmatoare.

Refuzul lui Basescu de a condamna comunismul este o involutie

Rep: Si dupa 2004?

Ion Mihai Pacepa: In decembrie 2004, romanii au adus la carma tarii oameni tineri, care nu au motiv sa-si ascunda trecutul si am sperat ca asta va pune capat involutiilor. In comunism, populatia nu a avut insa incredere in conducatorii sai.

Aceasta neincredere a iesit, din nou, la suprafata, in vara lui 2005, cand presedintele Basescu a refuzat sa condamne crimele comunismului care au indoliat sute de mii de familii. Aceasta a declansat o noua involutie.

Statul de drept nu exista

Rep: In 1999, Tribunalul Suprem a anulat, fara drept de apel, sentintele care v-au fost date de regimul Ceausescu. In 2004, presa internationala informa insa ca punctele de frontiera ale Romaniei aveau in continuare ordin sa va aresteze la intrarea in tara. De ce?

Ion Mihai Pacepa: Pentru ca Romania nu este inca stat de drept. In SUA, o hotarare a Curtii Supreme a determinat demisia presedintelui Nixon si condamnarea ministrului sau de justitie, John Mitchell, la 8 ani inchisoare. In Romania, puterea juridica a ramas o gluma. Cand am servit Securitatea, lozinca ei era: "Noi suntem legea".

Faptul ca o buna parte a celor peste 200.000 de romani ucisi sau torturati in temnitele si lagarele Securitatii nu au fost inca reabilitati arata ca securistii continua sa fie legea. Nu este de mirare. In 2004, din cei 345 de salariati ai Ministerului Justitiei, 202 erau fosti ofiteri sau colaboratori ai Securitatii.

Romania nu va avea un proces al comunismului

Rep: Sperati ca vom avea un proces al crimelor comunismului?

Ion Mihai Pacepa: Nu. Guvernul si Parlamentul Romaniei post-Ceausescu au lasat arhivele Securitatii in mainile sefului SRI, Virgil Magureanu, si ale sefului SIE, Mihai Caraman, care mi-au fost subalterni in DIE. Ei au "sigilat" aceste arhive si au distrus apoi, in liniste, documentele ce incriminau politia politica pe care au servit-o.

Dupa patru ani, "Cartea Alba a Securitatii" publicata de SRI-ul lui Magureanu predica pe 1.947 de pagini ca Securitatea a servit, de fapt, interesul Romaniei intr-o anumita etapa istorica.

Rep: Credeti atunci intr-o condamnare formala a comunismului?

Ion Mihai Pacepa: Aceasta ciuma bubonica a secolului XX, care a ucis peste o suta de milioane de oameni, a fost anatemizata de restul lumii democratice si securistii nu vor putea amana condamnarea sa la nesfarsit. Crearea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania da sperante, dar, din pacate, muta condamnarea in deceniul urmator.

Capitalism sui-generis manipulat de fostii birocrati comunisti

Rep: Cum vedeti viitorul Romaniei?

Ion Mihai Pacepa: Poate deveni un rai pe pamant. Si va deveni. Romania este bla-goslovita cu bogatii naturale, oameni inventivi, traditii de invidiat si un tineret dornic sa recreeze identitatea nationala distrusa de comunisti.

Dupa alungarea lui Ceausescu, romanii au fost insa expusi unui ca-pi-talism sui-generis manipulat de fosti birocrati comunisti care a lar-git inegalitatea sociala, a generat inflatie si a creat neincredere in clasa politica. De aceea, dupa o scurta pe-rioada de avant revolutionar, unii romani au inceput sa-si puna sperantele in serviciile secrete.

Bune sau rele, ele apar ca ultima linie de aparare impotriva rapacitatii noilor capitalisti. Aceasta a permis fostilor comunisti, care cunosteau doar sistemul de guvernare cu ajutorul politiei politice, sa imbrace acest sistem in haine democratice. Romania are azi mai multe servicii secrete decat orice alta tara europeana, cu exceptia Rusiei, unde KGB-istii troneaza in Kremlin.

Articol integral in Adevarul