Cererea de extradare a lui "Guru" a picat pentru ca MJ nu a depus probele acuzarii. E vorba de crasa incompetenta sau de jocuri de culise?, se intreaba cei de la Averea. Cazul "Guru" ne scoate din Europa, afirma cei de la EVZ, care cred ca situatia liderului MISA va atarna greu in raportul de tara.

Bivolaru, favorizat de Ministerul Justitiei

preluare Averea

Respingerea cererii de extradare a lui Gregorian Bivolaru de catre Curtea Suprema a Suediei si efectul acesteia, de acordare a statutului de refugiat politic, nu este altceva decat urmarea unor crase incompetente, daca nu chiar a unor jocuri de culise care au facut ca pe masa judecatorilor suedezi sa nu ajunga nici una din probele referitoare la infractiunile imputate liderului sectei MISA (corupere de minore si trafic de carne vie).

Surse judiciare avizate ne-au declarat, ieri, ca la cererile de extradare solutionate in 21 octombrie 2005 de catre Curtea Suprema a Suediei nu s-ar fi depus altceva decat mandatul de arestare. Nici una din probele infractiunilor pentru care Bivolaru a fost trimis in judecata nu a fost trimisa prin DHL de Ministerul Justitiei, astfel incat (vezi facsimil, pag.

2) Curtea Suediei a respins cererile de extradare cu motivatia: "(...) faptele incriminate sunt descrise pe larg in ordinul de arestare, dar ca in acelasi timp dovezile care sa le sustina nu sunt prezentate, din cele ce au rezultat la proces se poate trage concluzia ca ordinul de arestare nu este bine intemeiat". Motivatia Hotararii nr.

2913/21 octombrie 2005 de la Stockholm, releva un fapt de o gravitate exceptionala si anume ca autoritatile romane nu au luat masurile necesare - in opinia judecatorilor suedezi - de a prezenta la dosar probele acuzarii, astfel incat, conform principiului de drept potrivit caruia ceea ce nu e dovedit nu exista, Gregorian Bivolaru a beneficiat de prezumtia de nevinovatie.

Decizia judecatorilor suedezi umileste practic Romania si o pune intr-o situatie fara precedent de a avea azilanti politici in prag de aderare la UE.

Decizia i-a ingrozit la propriu pe procurorii romani care au lucrat pe branci la cazul MISA si face ca, in prezent, cu toate ca la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti este finalizat un nou rechizitoriu privind infractiunea de trafic de persoane imputata lui Bivolaru si altor 18 capi ai sectei MISA, anchetatorilor sa le fie teama sa-l semneze.

Asta pentru ca precedentul de la Stockholm - unicul de acest gen pentru Romania - este perceput ca o vointa a conducatorilor Ministerului Justitiei de a proteja MISA prin orice mijloace.

(Articol integral in Averea).

Cazul „Guru" ne scoate din Europa

preluare EVZ

Liderul MISA, Gregorian Bivolaru, a primit azil politic in Suedia. Ministerul roman al Afacerilor Externe a anuntat ieri ca, in luna decembrie 2005, Autoritatea Suedeza pentru Migratie i-a acordat acestuia statutul de refugiat.

Cu doua luni inainte, Curtea Suprema de la Stockholm refuzase sa-l extradeze pe Bivolaru in Romania pe motiv ca „exista riscul sa fie persecutat in propria tara din cauza convingerilor sale religioase".

Decizia judecatorilor suedezi a starnit ingrijorarea presedintelui Comisiei de Afaceri Externe din Parlamentul European, Elmar Brok.

Acesta a cerut explicatii Romaniei si a propus Comisiei Europene sa mentioneze „cazul Bivolaru" in viitorul raport de tara pentru Romania, din luna aprilie, decisiv pentru integrarea tarii noastre in UE.

Parchetul si SRI l-au trimis in exil politic

Vinovatii in „cazul Bivolaru" se afla la Parchet si la SRI. Procurorii lui Ilie Botos, pe baza informatiilor furnizate de agentii lui Radu Timofte, au dictat mersul anchetei in campania heirupista si urechista impotriva MISA din anul 2004. Executanti au fost politistii si jandarmii din subordinea ministrului de interne, Ioan Rus.

"Se pare ca exista o discrepanta intre asigurarile dumneavoastra privind aplicarea standardelor europene in sistemul judiciar roman si cele descoperite de Curtea Suprema suedez"

Elmar Brok, presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European

Autoritatile suedeze au decis sa-i acorde azil politic lui Gregorian Bivolaru pe motiv ca in Romania ar fi persecutat din cauza convingerilor sale religioase.

(Articol integral in EVZ)

Comenteaza pe forum