In preajma aderarii Romaniei la Uniunea European, transformarile politico-economice cu impact european intereseaza tot mai mult mediile internationale. Un jurnalist german si un regizor austriac au investigat – fiecare in parte - dependenta agriculturii fata de marile concerne agro-industriale.

Dupa Franta, Romania este a doua tara agrara din Europa. Suprafata semanaturilor de porumb, de 3,5 milioane de hectare, ar putea creste cu 75 %, apreciaza Monsanto si Pioneer, leaderi mondiali de seminte transgenetice. Dupa 1990, concernele si-au fixat in Romania bazele strategice pentru Europa.

Tara care " depinde cel mai mult de agricultura,(.........) a devenit un fel de mare laborator experimental, aproape necontrolat", scrie saptamanalul german „Der Spiegel" in ultima sa editie din 2005 (nr. 52; 24.12.).

In Romania, austriacul Karl Otrok (60 ani) manager la Pioneer pana in 2004, a explicat taranilor „regulile de joc ale globalizarii: cine vrea sa supravietuiasca, trebuie sa-si mareasca recolta". Cu semintele Pioneer.

Numai in Europa de Est, acest sistem trece drept „modern"

„Aparent, acest sistem care a dus in America la supra-productie, scaderea preturilor si subventii de stat, poate fi vandut in Est, ca unul de tip modern, " comenteaza jurnalistul intr-un amplu reportaj, intitulat „Paduret in ograda". In vara anului 2004, pe un camp de legume, undeva langa Bucuresti, K.

Otrok, cu o vanata „hibrida" in mana (sic!), declara in fata unei camere de luat vederi: „E aratoasa, dar n-are nici un gust. Am tras pe sfoara Vestul si acum venim in Romania sa f.... aici intreaga agricultura."

Scena relatata cu brio de ziarist, este extrasa din documentarul „We feed the World" („Noi hranim lumea", Allegro Film, Viena), realizat de Erwin Wagenhofer. Filmul descrie „gluma dementa" (Der Spiegel) a sistemului alimentar global. „Agricultura mondiala ar putea sa hraneasca fara problem 12 miliarde de oameni.

Cine moare azi de foame, este ucis", declara intr-una din secvente, cunoscutul politolog si autor, Jean Ziegler, raportor special al Natiunilor Unite pentru dreptul la alimentatie.

In Austria, filmul bate toate recordurile cu 135.000 de spectatori din octombrie incoace; pe 24 aprilie va aparea in Germania.

„Am dat cuvantul unor manageri din concernele agro-industriale"

Regizorul austriac Erwin Wagenhofer (44 ani) a turnat „We feed the world" in Austria, Franta, Spania, Brazilia si in Romania. La inceputul lui ianuarie a.c. ne-a declarat": „In vara anului 2004, noi am filmat timp de o saptamana in regiunea Bucuresti.

Conceptul filmului? Am vrut sa arat corelatiile (dintre producator-vanzator-consumator, n.a.), sa dau cuvantul si unor persoane din interiorul marilor concerne.

Exact aici este ponderea filmului, cand un inalt manager de la Pioneer spune: "You now, we fucked up the west some time ago, ..." Citatul complet: „...and now we are coming to Romania, we will fuck up all the agriculture here". (www.we feed the world. at)

Jurnalistul Nils Klawitter (39 ani) de la saptamanalul „Der Spiegel", investigase deja de trei ori in Romania.

Ce l-a interesat acum? „De multa vreme se poate urmari, cum marile agro-concerne americane implanteaza in Romania propriul lor sistem de agricultura industriala. (.....) Acest lucru a stat - ca sa zic asa - pe radarul nostru."

„In cinci ani, numai 3 % din populatie va mai lucra in agricultura"

Dupa ce-a iesit la pensie, Karl Otrok a ramas in Romania. Acum vinde masini agricole. Jurnalistul l-a intalnit in decembrie 2005, la Bucuresti. "In fond, cine isi poate permite (sa cumpere n.a.) seminte transgenetice sau hibride? In momentul de fata, aproape jumatate din populatia tarii lucreaza in agricultura. In cinci ani, o sa fie numai 3 % ", declara fostul manager, trezit la realitatate.

Reporterul a vorbit si cu protagonisti autohtoni. Dragos Dima, ex-director la Monsanto, (peste 4 miliarde de euro cifra de afaceri) a demisionat in 1998: „In Romania, cultura de soia genetica nu mai e sub control".

Cu 140.000 hectare de soia, dintre care 85.000 ha modificate genetic, Romania este primul producator european de soia. 35.000 de hectare au ramas insa nedeclarate, afirma, ingrijorat, George Paun de la organizatia ecologica Greenpeace.

Dupa entuziasmul initial, in prezent „...se aude ca apar buruieni super-rezistente, consumul de erbicide creste si broastele dispar." Constantin Sin, specialist de biotehnologie in Ministerul Agriculturii considera ca soia genetica este benefica pentru tara, inclusiv erbicidul Roundup. (Ale carui efecte nocive sunt publicate de experti internationali si pe net. De pilda: www.crii-gen.org )

Lobby-istii romani bine pregatiti de concerne

Controlul insamantarilor transgenetice nu functioneaza, spune din contra, Adrian Tibu, purtator de cuvant in acelasi minister. Fapt care ar putea periclita aderarea Romaniei in Uniunea Europeana.

Elena Badea, profesoara de biotehnologie la Universitatea din Timisoara, este convinsa de binefacerile agriculturii transgenetice. „Pentru rolul lor, cei doi (E. Badea si C. Sin, n.a.) au fost bine pregatiti de concernele americane si de ministerul agriculturii, USDA", constata Der Spiegel.

Americanii au invitat membrii Comisiei de Control - din care fac parte Badea si Sin - plus cativa jurnalisti romani in SUA. Programul de implantare a agriculturii transgenetice in Romania a primit „fonduri opulente", scrie Nils Klawitter, citand un report din SUA.

In momentul de fata, la Timisoara, profesoara („Ecologistii nu-mi sunt prieteni") „prepara" un cartof modificat genetic, rezistent la gandacul de Colorado.

Potrivit unor experti internationali, in Europa acesta este sub control...Care-o fi avantajul economic al acestui „zelos proiect"? Ramane obscur, apreciaza „Der Spiegel". In Statele Unite, cartoful n-a „functionat": Monsanto a oprit vanzarea in 2001. Trei mari firme alimentare americane au refuzat sa prelucreze cartoful anti-gandac.

La conferinta de presa din 11 ianuarie, in cadrul expozitiei „Grüne Woche" de la Berlin (Targul Internationala pentru Industria alimentara, Agricultura si Horticultura, 13 - 22.01.05), Greenpeace din Germania a invitat jurnalistii la un eveniment deosebit. Dragos Dima va descrie metodele concernelor agro-industriaale in Romania si binefacerile OMG-urilor pentru consumatorii europeni...