Bucuresteanul Radu Mazare a intrat la Institutul de Marina, a intrat in presa, a ramas in Constanta, a intrat in PD, apoi in Camera Deputatilor, a iesit din PD, a intrat in Primarie, era deja in inimile pensionarelor din oras, se bagase – sau fusese bagat, aici nu e prea limpede – si in PSD si era cu un picior in legenda cind inevitabilul s-a produs: a intrat si in atentia Departamentului National Anticoruptie (DNA).

Totul i se trage de la faptul ca un fost prefect de Braila, Movila pe numele sau, s-a apucat, pe la 1900, sa cumpere prin Eforie, Techirghiol sau Constanta mai mult pamint decit si-ar putea imagina toate matusile politicienilor de azi la un loc.

Unde au ajuns acum unele dintre parcelele sale si cine-si face spalatorii, birouri sau sere pentru palmieri pe ele, veti afla numai citind rindurile ce urmeaza. Daca vreti, puteti citi chiar si printre rinduri.

Cum spuneam, prefectul Movila a avut mult pamint. Totusi, nu atit de mult incit sa nu-l poata confisca, mai tirziu, comunistii. In 2001, ultimul urmas al prefectului, Alina Movila Buzescu, convinsa fiind ca s-a abatut democratia asupra Romaniei, se va apuca sa faca demersurile necesare pentru a-si recupera mostenirea. Vorbim de partea din Constanta, 98,66 hectare.

Era doar un caz din cele aproape 3.500 de cereri de retrocedare adresate Primariei Constanta dar – nu-i asa? – nu se stie niciodata de unde sare norocul la 10/2001, mai exact la Legea 10/2001, legea pentru recuperarea imobilelor preluate abuziv de catre regimul comunist.

Il va mandata pe un cetatean din Eforie, Giurgiucanu Georgica, sa faca demersurile necesare recuperarii in natura a vastelor proprietati. In 2004, Mazare, dupa adinci meditatii cu dregatorii sai, a decretat: nu se poate restitui terenul in natura, caci e ocupat, dar se propun masuri reparatorii in compensare.

Terenul solicitat era mare, dar oarecum neatractiv, situat la marginea Constantei; se transforma intr-o ciurda de parcele in general minione, dar simpatice foc, imprastiate prin Mamaia, in zona peninsulara, in Portul Tomis, in parcuri, in parcari, pe alei pietonale, printre hotelurile familiei Mazare si prin alte puncte fierbinti ale orasului.

Inainte de a face obiectul retrocedarii, terenurile nu au fost mutate din domeniul public in domeniul privat al municipiului, asa cum cere legislatia, iar evaluarile au fost considerate nerealiste – pe romaneste, ar insemna ca terenurile au fost subevaluate, ca sa incapa cit mai multe in sac, distanta fata de preturile de pe piata imobiliara fiind cam groasa.

Primarul spune ca a lasat evaluarile pe seama expertilor cu vederi europene. DNA a inceput urmarirea penala impotriva lui Mazare, pentru abuz in serviciu, fals si uz de fals. Prejudiciul pus de anchetatori in circa echipei de la retrocedari: 40 de milioane de euro.

Asadar, spre deosebire de alte citeva mii de petitionari, Alina Movila a avut noroc la 10/2001, dar nu s-a putut bucura de el, caci a decedat in 2002, iar tragerea a avut loc, cum spuneam, in 2004.

In urma sa, Giurgiucanu a provocat un lant de cesionari ale drepturilor de proprietate, astfel ca pina la urma norocul doamnei Movila s-a impartit intre patru oameni si o firma: Giurgiucanu, Cristian Borcea, Maria Mariuta, SC „Habitat si Ambient" SA si Mihai Camboianu.

Pe linga optzeci si ceva de terenuri cu dimensiuni intre 135 de metri si 72.800 de metri, acestia au primit, inevitabil, si o eticheta: „oamenii lui Mazare". Dar cit de potrivita e, nu se stie.

Giurgiucanu Georgica – fiind cel dintii dintre mandatari, despre el s-a spus imediat ca este „omul de incredere al lui Mazare", mai ales ca presa a sustinut la un moment dat, citind surse din primarie, ca Mazare a cerut ca dosarul Movila sa fie tratat mai special. Nu era omul lui Mazare.

Ba chiar dimpotriva, a aparut varianta ca era un fel de ghimpe pentru acesta, plantat de la Centru, de Mitrea si Agathon. De altfel, s-ar putea spune ca terenurile au fost impartite la Bucuresti, nicidecum la Constanta, dar ca toata lumea a fost multumita. Giurgiucanu e un marunt si maruntel fost taranist, care pe la sfirsitul lui 2001 se lauda in Constanta ca „are" mostenirea lui Movila.

Pe 11 decembrie depune cererea de retrocedare la Primarie, la clocit. Pe 21, se naste firma Holiday Club Neptun SA, in care Giurgiucanu apare alaturi de Cristian Borcea, jupinul de la Dinamo, Mariuta Maria, Ghionea Rodica Cristina, Savulescu Emil Dragos si Neptun Olimp SA. Holiday Club administreaza Satul de Vacanta din Neptun.

Cu Savulescu, Giurgiucanu era deja asociat in niste firmulite, noutatea fiind Cristian Borcea de la Dinamo, de unde si ricoseul la liderul PSD Dan Matei Agathon, membru multa vreme in Consiliul de Administratie al lui Dinamo.

Ca sa fie si mai ancorat in context, Georgica – cunoscut mai degraba ca Sorin, de unde si combinatia favorita pentru numerele de la masini, „GSG" – a devenit in 2003, pentru o vreme, vicepresedinte al Tineretului Social Democrat, filiala Constanta.

Tot in 2003, Giurgiucanu a devenit partener cu Municipiul Mangalia si cu Neptun Olimp SA intr-o firma care administra Policlinica Delta din Neptun si care-si propunea sa creeze acolo un fel de SMURD.

Ambulante erau, dar lipsea tocmai elicopterul, astfel ca proiectul a ramas la sol, iar Municipiul Mangalia s-a retras, spune primarul PSD Iorgus – contrazis de Registrul Comertului –, la nisipul verde de acasa.

Mariuta Maria – este o doamna nascuta in 1923. La sfirsitul lui 2005, noul crucisator al presei romane scria ca este femeia de serviciu de la firma lui Dragos Savulescu. Pe Dragos Savulescu l-ati cunoscut mai devreme, era Savulescu Emil Dragos. Acum ii putem spune, simplu, Dragos Savulescu.

Intre timp a dezvoltat afaceri in imobiliare si consultanta financiara, iar Cristi Borcea l-a convins sa devina actionar la Dinamo. Iar Ghionea Rodica Cristina, pe care de asemenea ati cunoscut-o mai sus, l-a convins sa devina sotul ei. Acum, ca am facut cunostinta, trebuie sa spunem ca Maria Mariuta nu este nicidecum femeie de serviciu, ci pur si simplu o bunicuta. Bunica lui Dragos Savulescu.

{i asociata Rodicai Ghionea, cu care imparte o clinica dentara. De asemenea, mai are timp sa fie si reprezentantul nepotului in unele afaceri. Dragos Savulescu spune ca reprezentarea nu este nici ciudata, nici ilegala, nici imorala si ca nu e cazul sa fie vinat.

In plus, este convins ca toata povestea cu retrocedarea este absolut legala si ca cercetarile DNA nu vor duce in nici un caz la instanta.

„Habitat si Ambient" SA – administratorul firmei este Valentin Gheorghe Ionescu, pe care l-ati cunoscut cu ocazia lansarii, acum un an, a proiectului Mall Tabacarie Constanta, proiect care intre timp si-a schimbat parul. A negat implicarea in acea afacere, girata cu larghete de Mazare, fostul sau coleg din facultate.

„Habitat si Ambient" a cumparat dreptul de creanta asupra a 50 de procente din mostenirea Movila in 2004, de la Borcea si Giurgiucanu, cu 100.000 de dolari. Valentin Ionescu nu stie daca a facut o afacere buna, deoarece din cele 90 de hectare ale mostenirii s-au primit pina la urma „trei lulele".

Zice ca Mazare este acoperit legal si ca un primar nu ia decizii de capul lui, ca trebuie sa asculte de comisia lui de fond funciar si ca nu poate sa-i multumeasca pe toti. Nu poate explica prin ce metoda ii alegi p-aia pe care sa-i multumesti. Cu Borcea si Giurgiucanu se stie de mult, pentru ca s-a intimplat sa fie si dusmani, nu numai parteneri. Spera ca in zece ani sa vorbim linga un Maybach.

Al lui, evident. Valentin Ionescu administreaza programul Fabricat in Romania, al carui presedinte onorific a fost insusi Adrian Nastase, pe vremea guvernarii PSD. Respinge categoric informatia ca a lucrat pentru sora fostului premier. L-am intrebat daca terenurile s-au impartit, intr-adevar, la Bucuresti, la PSD. „Prostii!", ne-a raspuns, dar a subliniat ca vorbeste in numele lui.

Povestile despre Camboianu Mihai, care detine doar 1% din drepturi, sint direct proportionale cu procentul sau.

Sa vedem acum daca toata lumea a fost multumita de terenurile retrocedate de Mazare in contul mostenirii Movila. In ianuarie 2005, personajele noastre se pregateau sa ridice pe unul dintre terenurile recuperate, spatiu verde, un imobil P+6 – spatii comerciale si locuinte.

In iulie a fost vindut unei firme care urma sa ridice un D+P+6-7 cu garaje la demisol, spatii comerciale la parter si locuinte in rest. O alta bucata retrocedata, felie de 200 de metri de spatiu verde plus alee (!), a fost identificata chiar linga blocul in care se afla biroul parlamentar al fratelui Alexandru Mazare si al prietenilor Edi Martin si Corneliu Dida.

O halca de 14.521 de metri patrati de teren se afla in parcul Tabacarie, e alcatuita din spatii verzi, alee carosabila si platforma beton si in citiva ani se va invecina cu acelasi celebru Mall de care ziceam mai devreme. O felie de 72.682 de metri de teren s-a nimerit haaaat, tocmai in nordul statiunii Mamaia, intre soseaua Constanta-Navodari si plaja, unde multi curiosi de vile se vor arata.

Alti 17.877 de metri patrati au fost retrocedati chiar in jurul birourilor firmei Pomacost, firma varului lui Mazare. La scurt timp au devenit proprietatea Pomacost, care-si va ridica acolo o frumusete de microferma.

Emotionant, nu? Dupa spatiile verzi, nici parcarile n-au fost iertate: Giurgiucanu si ai lui vor transforma curind o fosta parcare de pe strada Primaverii in locuinta P+2 si spalatorie auto.

Unele dintre terenuri se afla intre Mamaia si Portul Tomis, adica exact acolo unde municipalitatea vrea sa construiasca, cu finantare PHARE, o sosea, in cadrul proiectului de „Crestere a atractivitatii turistice a falezei Tomis-Mamaia".

Acum, ca am terminat de scris, iar voi de citit, zau ca ne e mila de cei de la DNA, ca nu vor avea o misiune usoara sa desluseasca, de exemplu, unde a fost jumulita mai tare mostenirea bietilor movilesti: la comisia din Primarie, la sediul central PSD sau la stadionul Dinamo?

Biroul de Investigatii