Pentru a evolua cu sigla RAFO pe piept, Steaua va incasa un milion de euro pe sezon. Suma se poate dubla, daca echipa se califica in Liga Campionilor. RAFO va pune la dispozitie o aeronava cu care echipa se va deplasa la meciurile din strainatate. Celebrul personaj din serialul Dallas, texanul magnat al petrolului Jr. Ewing este cel spre aspira Gigi Becali.

Iata itele unei afaceri incurcate, in care pisica se arunca de la unii la altii pentru a nu se mai intelege nimic. Cert este ca apar sume uriase din sanul unei companii falimentare.

Patronul Stelei, Gigi Becali s-a inteles cu sefii Expanet Ltd. pentru sponsorizarea formatiei militare. Cine este Expanet? Firma care se ocupa de imaginea lui RAFO si care vrea sa revitalizeze acest brand pe piata romaneasc.

Bun si frumos, insa RAFO are datorii de peste 200 de milioane de euro. Ce o mai fi aici de revitalizat, nu poate spune nimeni.

Cel mai mare contract din istorie

Acest contract de sponsorizare este cel mai mare de care a beneficiat gruparea 'ros-albastrilor'.

'De sase ani echipa a jucat cu tricoul curat. Am spus ca Steaua nu-si va murdari tricoul decat pentru o suma care sa merite. Acum am semnat cu firma Expanet Trading Ltd. un contract de publicitate in interesul societatii RAFO Onesti. Banii vin de la Expanet Trading Ltd, deoarece ei doresc sa curete imaginea acestei rafinarii.

RAFO nu poate da bani, deoarece se afla in procedura de reorganizare juridica...', a declarat Becali.

'Suma e confidentiala', a adaugat latifundiarul. Peste cateva minute fostul oier s-a dat de gol: 'Contractul este valabil pe un an, pana la 31 decembrie 2006, fiindca, daca la anul vom intra in grupele Ligii Campionilor, suma se va dubla, doua milioane de euro'.

Asadar, in primul an de contract, Expanet Trading Ltd. va vira in contul clubului suma de un milion de euro.

BkP se dezice de Expanet

La RAFO se da o mare lupta pentru putere in care este implicat si finantatorul lui Poli, de la BKP, Marian Iancu. Acesta a luat foc cand a auzit de sumele puse in joc pentru a ajuta Steaua si cariera politica a lui Becali.

'Nu suntem de acord ca Steaua sa poarte RAFO pe tricouri! O sa vedem ce se va intampla, dar nu va ramane asa. Becali voia sa asocieze cu politica aceasta sponsorizare. E inadmisibil' - Marian Iancu , patron Poli, presedinte BkP, actionar majoritar RAFO.

Expanet se dezice de BkP

Fost consilier al fratilor Iancu, managerul general al Expanet Limited, Marin Anton, a subliniat si el ca RAFO sau Balkan Petroleum nu au nici o legatura cu banii intrati deja in contul Stelei, conform patronului din Ghencea.

'La carburantii pe care ii produce RAFO, aveam nevoie de un motor puternic, cum este Steaua. Dar RAFO nu plateste nimic si nu semneaza nimic pe contractul de publicitate. De altfel, rafinaria din Onesti nu are voie sa cheltuiasca bani decit pe strictul necesar', a afirmat Marin Anton.

Anton, omul fratilor Iancu

La semnarea parteneriatului a asistat si Marian Anton, din partea Expanet, omul despre care se stie ca este un apropiat al fratilor Iancu, patronii de la Poli Timisoara. Anton a reprezentat interesele afaceristilor care au pus mana pe echipa banateana in cele peste o suta de zile cand acestia au fost inchisi pentru evaziune si delapidare.

Becali, noul Jr. Ewing

Latifundiarul din Pipera a declarat ca din aceasta afacere el va iesi cel mai castigat, deoarece intentioneaza sa intre in afaceri cu petrol si spera sa obtina si toate voturile celor care mananca o paine de la RAFO.

Afacerile cu petrol sunt foarte profitabile, exemplul oligarhilor rusi fiind cel mai elocvent (n.r. - un caz de acest gen este Mikhail Fridman, cel despre care se presupune ca s-ar afla undeva in spatele Expanet Trading Ltd.).

Se mai poate si ca, prin investitiile in fotbal, magnatii petrolului isi spala imaginea si banii. In fotbalul romanesc cel mai cunoscut astfel de caz este cel de la Poli Timisoara, acolo unde investeste bani Balkan Petroleum, companie actionara la RAFO.

Prietenul patron de cazinou

Fostul presedinte din Ghencea a negat zvonurile conform carora vechiul si bunul sau prieten, Viorel Hrebenciuc, s-ar fi aflat si in spatele acestei afaceri. Totusi, Gigi Becali a recunoscut ca a fost ajutat de cineva, dezvaluind numele celui care a adus fata in fata cele doua parti: patronul cazioului de la Marriott, georgianul Amiran Dzanashvilli.

Imediat insa, el a tinut sa sublinieze ca negocierile nu s-au purtat in timpul vreunei partide de pocher sau rummy.

Povestea lui RAFO

Stelistii vor purta pe tricou numele unei societati care are datorii la stat in valoare 270 milioane de euro! In 2004, pesedistul Corneliu Iacobov a vandut RAFO unei companii, Balkan Petroleum, inregistrata la Londra si controlata de fratii Iancu. La vremea respectiva, societatea din Onesti figura prima in topul datornicilor la stat.

Ca sa recupereze creanta, Ministerul Finantelor a cerut falimentul RAFO. Insa ceilalti creditori, printre care si VGB Oil si Faber Invest, doua societati aflate tot in proprietatea fratior Iancu, au votat un plan de restructurare, salvand astfel rafinaria de la inchidere.

La finele lui 2004, patronii de la Balkan Petroleum, cu largul concurs al PSD, aflat la putere, au incercat sa scape de datoria fata de stat printr-un artificiu, in sensul convertirii creantelor in actiuni, demers blocat insa de actualul guvern.

Anul trecut, Balkan Petroleum a vandut pachetul majoritar de actiuni catre Expanet Trading BV, Calder-A International si Reglam Overseas Ltd., firme care apartin holdingului austriac VCP Finnance. Contractul prevede ca noii proprietari sa preia si datoriile.