In ultimii patru ani, frecventa cistigurilor la 6 din 49 s-a prabusit, contrar legilor statisticii. Desi numarul de variante jucate a ramas constant, cistigatorii sint de cinci ori mai rari decit in perioada 1998-2000. Prin tehnica reportului, Loteria Romana si-a marit cistigurile de 15 ori. Poturi mari au fost „nimerite" in preajma evenimentelor politice.

Luind la puricat arhiva tragerilor Loto 6/49 pe ultimii opt ani, se observa ca la inceputurile acestui joc cei care isi incercau norocul aveau mult mai multa bafta, ei reusind sa ghiceasca cele sase numere norocoase aproape saptaminal. De exemplu, in 1998 au avut loc 51 de extrageri, dintre care jucatorii au ghicit cele sase numere norocoase de 40 de ori.

Practic, in 1998, nu a existat luna fara cistigator. Dimpotriva, in lunile iulie, august si noiembrie s-a cistigat saptamina de saptamina. In 1999, din cele 52 de extrageri s-a cistigat la prima categorie de 35 de ori. Si in acest an, in lunile februarie si mai s-a cistigat saptaminal.

Incepind cu anul 2000, norocul jucatorilor la 6/49 a inceput sa scada brusc: au avut loc 52 de extrageri, jucatorii reusind sa ghiceasca combinatia norocoasa doar de 14 ori. In 2001, cele sase numere norocoase au fost nimerite doar de cinci ori, de opt ori mai putin decit in 1998.

In 2002, combinatia norocoasa a fost ghicita doar de sapte ori, in 2003 – doar de sase ori, in 2004 – doar de sapte ori, iar in 2005 – doar de sase ori.

Cind e report, Loteria inregistreaza cistiguri fabuloase

„Bataia pestelui" la 6/49 o reprezinta prima categorie, acolo unde jucatorii trebuie sa ghiceasca cele sase numere extrase din urna cu cele 49 de bile. La categoriile a II-a si a III-a se cistiga de fiecare data. Cind cistigul la prima categorie este reportat, numarul jucatorilor din saptamina urmatoare creste, la fel si cel al variantelor si sumelor de bani jucate.

La tragerea de la Revelionul trecut, unde s-a pus la bataie un report de aproape cinci milioane de euro, peste doua milioane de romani au jucat in jur de sapte milioane de variante. Incasarile Loteriei Romane au fost de peste 10 milioane de euro numai in acest caz. Potrivit Regulamentului privind organizarea si administrarea jocurilor loto, la capitolul V, art.

23 se precizeaza ca minimum 40% din banii incasati intra in conturile Loteriei, minimum 40% intra in fondul de cistiguri, iar 2% merg catre un fond special al Loteriei. Faptul ca din 52 de extrageri pe an jucatorii ghicesc cele sase norocoase doar de 5-6 ori, restul cistigului fiind reportat, nu poate decit sa bucure conducerea Loteriei Romane, careia ii intra in conturi sume fabuloase.

Conducerea Loteriei, contrazisa de bilantul contabil

„Cotidianul" a intrebat conducerea Loteriei Romane cum explica faptul ca in ultimii ani sansele de cistig ale romanilor la 6/49 au scazut drastic, de opt ori, in contextul in care numarul jucatorilor si al variantelor jucate a fost mai mare in ultimii ani, cind au fost puse in joc premii-record. Iata raspunsul primit de la conducerea Loteriei: „In 1998, se jucau mai multe variante decit in 2005.

Astfel ca probabilitatea de a iesi mai des o varianta cistigatoare la categoria I era mult mai mare", ne-a raspuns, prin fax, Adrian Albu, directorul de marketing al Loteriei, care insa nu ne-a oferit si cifre care sa-i sustina afirmatiile.

Pentru a vedea in ce masura pozitia exprimata de conducerea Loteriei se sustine, am recurs la un calcul aproximativ, luind drept referinta anii 1999 si 2004, extremele pentru care am gasit, pe site-ul Ministerului Finantelor, cifre privind veniturile totale ale Loteriei Romane pe anul respectiv.

In 1999, la un venit de 273 de miliarde de lei si la un pret al variantei simple de 1.000 de lei, rezulta un numar de 5,2 milioane de variante simple jucate, in medie, pe saptamina. In anul 2004, veniturile au fost de 8.064 de miliarde, iar pretul variantei simple a fost de 30.000 de lei.

Rezulta o medie de 5,17 milioane de variante simple jucate pe saptamina, ceea ce contrazice afirmatiile Loteriei.

Asistam asadar la o scadere nesemnificativa a variantelor simple jucate saptaminal, de numai 30.000. In schimb, frecventa cistigurilor a scazut mult mai abrupt: in 1999 s-a cistigat in 35 de saptamini din 52, iar in 2004 doar de sapte ori. Or, jocul a ramas acelasi: se extrag tot 6 bile din 49.

Articol integral in Cotidianul