Din sase contabili intrebati, cinci spun ca impozitul pe drepturi de autor retinut la sursa e 16%, cand el e, de fapt, 10%. Dar Ministerul Finantelor Publice (MFP) clarifica situatia abia acum, pentru 2005 (!) si inceputul acestui an, in baza Legii 163/2005.

Aceasta lege aproba fara modificari art. 52 din Ordonanta de urgenta 138/29 decembrie 2004, care stabileste retinerera la sursa de 10% pentru veniturile din activitati independente. In cooncordanta cu aceste reglementari, fisa 205 pentru veniturile din 2005, care trebuie completate de firme, afiseaza cota de 10% (foto).

Aceasta fisa se poate descarca de pe site-ul MFP (clic aici pentru descarcare program).

Articolul din "Ordonanta Tariceanu" nu s-a modificat

Art. 52 - Ordonanta de urgenta 138/ 29 decembrie 2004

Retinerea la sursa a impozitului reprezentand plati anticipate pentru unele venituri din activitati independente

(1) Platitorii urmatoarelor venituri au obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit prin retinere la sursa, reprezentand plati anticipate, din veniturile platite:

a) venituri din drepturi de proprietate intelectuala;

b) venituri din vanzarea bunurilor in regim de consignatie;

c) venituri din activitati desfasurate in baza contractelor de agent, comision sau mandat comercial;

d) venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil;

e) venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara;

f) venitul obtinut de o persoana fizica dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil, potrivit titlului IV, care nu genereaza o persoana juridica.

(2) Impozitul ce trebuie retinut se stabileste dupa cum urmeaza:

a) in cazul veniturilor prevazute la alin. (1) lit. a) - e), aplicand o cota de impunere de 10% la venitul brut;.

Aceasta reglementare nu a fost insa cunoscuta suficient in piata, astfel ca cele mai multe dintre firmele care utilizeaza astfel de contracte au platit, din cauza bramburelii fiscale si a lipsei unor informari de presa, cu 6% mai mult.

In realitate, la sursa se retine 10% si abia la sfarsitul anului, impozitul se rotunjeste la 16%, dar nu la toata baza de impozitare, ci dupa ce a fost scazuta deducerea de 40%. Prin urmare, un calcul simplu arata ca impozitul se rotunjeste, dupa deducerea respectiva, la 9,6%. Din acest motiv nici nu s-ar justifica retinerea la sursa a unei cote de 16%.

Comunicat de presa

(15 ianuarie 2006)

Urmare a unor speculatii aparute recent conform carora Ministerul Finantelor Publice (MFP) ar fi introdus in anul 2005 masuri pentru impozitarea drepturilor de autor, Serviciul de Comunicare si Relatii Publice al MFP face urmatoarele precizari:

Din punct de vedere al impozitului pe venit:

Veniturile realizate de persoanele fizice din drepturi de autor se impun in cursul anului cu o cota de 10% aplicata asupra venitului brut, impozitul astfel calculat reprezentand plati anticipate in contul impozitului anual datorat.

Calculul, retinerea si virarea acestui impozit se face de catre platitorul de venit iar termenul de virare la bugetul de stat este de pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul.

Persoana fizica are obligatia sa depuna o declaratie speciala de venit pana la data de 15 mai a anului urmator celui in care s-a obtinut venitul, in care inscrie venitul net din drepturi de autor determinat ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile aferente venitului.

In acest caz, cheltuielile se determina forfetar reprezentand 40% sau 50% din venitul brut, in functie de natura dreptului de autor, 50% fiind cota in cazul veniturilor incasate pentru lucrarile de arta monumentala. Suplimentar se scad si cheltuielile reprezentand contributiile sociale obligatorii platite.

Asupra venitului net se aplica cota de impozit de 16%, obtinandu-se astfel impozitul datorat de persoana fizica din care se scad platile anticipate platite in cursul anului. Se obtine astfel o diferenta de impozit de plata sau de restituit pe baza deciziei de impunere de catre organul fiscal competent.

Alte precizari

"Transferul si/sau trimiterea folosintei drepturilor de autor si a altor drepturi similare este considerata prestare de servicii potrivit Codului Fiscal, operatiune pentru care se aplica taxa pe valoare adaugata (TVA) in cota standard de 19%.

Prevederile Codului Fiscal, in materie de TVA, sunt in concordanta cu directivele europene si nu au fost modificare in cursul anului 2005, aceste operatiuni fiind supuse TVA de la introducerea taxei pe valoare adaugata in Romania in 1993.

Sunt exceptate de la plata TVA pentru transmiterea drepturilor de autor persoanele impozabile care nu sunt inregistrate ca platitori de TVA ca urmare a faptului ca nu au depasit cifra de afaceri de 200.000 RON anual din operatiuni supuse TVA, aplicand regimul special de scutire prevazut de lege.

Din punct de vedere al contributiei la asigurarile sociale de sanatate: Potrivit art. 51 alin.2. lit.b din Ordonanta de urgenta nr.

150/2002, cu modificarile si completarile ulterioare contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 6,5% care se aplica asupra veniturilor din activitati desfasurate de persoane care exercita profesii libere sau autorizate potrivit legii sa desfasoare activitati independente, dar nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, daca este singurilor venit asupra caruia se calculeaza contributia.

Potrivit articolului 7 alin.3 din Normele metodologice de aplicare a ordonantei, aprobate prin Ordinul C.N.A.S. nr. 221/2005, pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, contributia de 6,5% se calculeaza la aceste venituri si se plateste de catre persoana care le realizeaza, deci la suma bruta.

Serviciul de Comunicare si Relatii Publice, 15 ian. 2006