Politicienii europeni nu sint altfel decit ai nostri. Legile si regulile sint diferite, iar institutiile functioneaza.

De la izbucnirea cazului „Matusa", politicienii europeni saluta evolutiile pe care le-a luat ceea ce se cheama campania anticoruptie din Romania, iar tonul declaratiilor privind aderarea la termen s-au imblinzit semnificativ.

Mai mult, Europa asteapta declansarea investigatiilor privindu-i si pe alti „nepoti", intrucit „o serie de cazuri individuale poate fi foarte semnificativa", cum declara un inalt reprezentant al Comisiei Europene.

Sigur, ce se intimpla zilele acestea ne bucura, in masura in care indica decomplexarea Justitiei fata de politicieni si posibila ameliorare a starii de sanatate a climatului public din Romania.

Insa observ ca, exceptind burlescul caz „Matusa", tot ceea ce i se reproseaza azi fostului premier, i se putea reprosa si pe vreme cind era in functie, iar asta nu-l impiedica sa fie un politician frecventabil, primit cu onoruri de catre elita politica a Bruxelles-ului si de catre politicienii din tarile UE.

Mai mult, un comando al liderilor Internationalei Socialiste a desantat in plina campanie electorala, in 2004, pentru a-si declara sprijinul pentru dl Nastase si partidul dumisale. De vinatori, nici nu mai vorbesc. La mijlocul saptaminii, aceiasi lideri socialisti salutau si ei cercetarile incepute de Justitia romaneasca!

Nu-mi este greu sa sesizez in aceste comportamente - „europene" nu-i vorba! - un soi de oportunism cam dimbovitean si o ipocrizie de doi bani. Sesizabila, de altfel, si in cazul scandalului inchisorilor secrete CIA din Europa.

Toata lumea, de la Bruxelles la Strasbourg si retur, a pus tunurile pe Polonia, Romania si, eventual, Bulgaria, ultimele doua fiind amenintate si cu aminarea integrarii daca faptele se confirma.

Iata ca ancheta lui Dick Marty constata ca, de fapt, UE si tarile europene cunosteau faptele, distingind chiar intre tari care colaboreaza activ, tari care tolereaza si tari care au inchis pur si simplu ochii.

Nu stiu daca faptele exista, insusi Dick Marty socotind ca o ancheta serioasa va dura cel putin un an, nu pot insa sa nu observ tratamentul diferentiat aplicat vechilor membre UE si membrilor noi ori in curs de aderare. Intr-o logica stricta, daca Polonia trebuie sanctionata, iar Romania si Bulgaria lasate la portile Uniunii, pentru aceleasi fapte, UE ar trebui pur si simplu dizolvata!

De ce am discutat exemplele? Pentru a arata ca politicienii europeni nu difera esential, ca persoane, de politicienii nostri. Altceva difera. Regulile, legile si functionarea institutiilor, indeosebi ale Justitiei. Ei sint mai bine „tinuti in friu" de „balanta puterilor", de o presa mai profesionista, de o Justitie cu adevarat independenta. Ceea ce ne doresc si noua.

In actiunea „declaratiilor de avere", presa a dat o proba de profesionism, iar Justitia da semne de dezmortire. Sa le tina!