Valoarea Casei Poporului, Casei Presei si Casei Radio trece de trei miliarde de euro. Nici una dintre constructii nu este, cel putin deocamdata, de vanzare. Daca acest lucru s-ar intampla, am avea de-a face cu cele mai mari tranzactii imobiliare din estul Europei.

Ridicata pentru a gazdui un viitor muzeu al PCR, Casa Radio a fost de mai multe ori pe punctul de a fi concesionata unor investitori ce doreau sa o transforme intr-un complex cu magazine, birouri, restaurante, hotel, spital, cinematografe si chiar locuinte. Daca s-ar lua decizia vanzarii, statul ar trebui sa obtina, conform expertilor imobiliari, cam 100 de milioane de euro.

"Valoarea cea mai mare o are terenul. Constructia existenta, inceputa si abandonata, ar putea chiar sa incurce", spune Liviu Ureche, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI).

Casa Presei face de peste doua ori mai mult: 220 de milioane de euro, avand in vedere ca suprafata de teren este ceva mai mare, iar cea construita, desi nu se afla in stare buna, este utilizata ca spatiu de birouri. "Nu e foarte tentanta.

Are multe holuri, deci raportul dintre spatiul util si cel total construit este nemultumitor, are multe spatii inalte, nu e izolata termic, geamurile trebuie inlocuite cu unele moderne si, in plus, e destul de veche", afirma Adrian Crivii, evaluator imobiliar, directorul companiei Darian RomSuisse.

Dar cea mai valoroasa este, de departe, Casa Poporului. Majoritatea specialistilor se si feresc sa faca o estimare, intr-atat de complexa este cladirea din punctul de vedere al proiectului, constructiei, decoratiunilor si dotarilor.

"Cred ca ar trebui sa estimam separat subsolurile, salile si spatiile de birouri de la nivelurile superioare", afirma directorul general executiv al Patronatului Societatilor de Constructii, Adriana Iftime. Impreuna cu cele peste 50 de hectare de teren, Palatul Parlamentului ar putea valora 2,65-3 miliarde de euro.

"Doar ca e greu de crezut ca statul va renunta vreodata la acest imobil si ca s-ar putea gasi cineva care sa dea atatia bani pe el", spune Iftime.

Ceva mai curajoasa este Adriana Iftime, director general executiv al Patronatului Societatilor de Constructii (PSC). "Luand in calcul cei 380.000 de metri patrati reprezentand suprafata desfasurata a constructiei si volumul de 2,55 milioane de metri cubi rezulta o inaltime medie de aproape sapte metri pe nivel.

Avand in vedere volumetria, finisajele si dotarile foarte scumpe - marmura, candelabre din cristal, lemn sculptat manual, foita de aur -, dar si existenta unei portiuni subterane a cladirii, nu stiu daca 5-6.000 de euro pe metru patrat este o suma exagerata", declara ea.

O inmultire simpla arata ca valoarea Casei Poporului ar putea fi cuprinsa intre 1,9 si 2,2 miliarde de euro. La aceasta suma s-ar adauga valoarea celor peste 500.000 de metri patrati de teren. "In zona, terenurile pot trece de 1.500 de euro pentru un metru patrat", afirma Gabriel Zamfir.

Asta ne-ar mai aduce circa 750 de milioane de euro, valoarea estimata finala a imobilului ajungand, astfel, la 2,65-3 miliarde de euro.

Cu totul altfel stau lucrurile in cazul Casei Presei. Cladirea este mult mai veche, de doua ori mai mica – 175.000 de metri patrati suprafata desfasurata, si are numai 126.000 de metri patrati de teren. Apoi, starea in care se afla nu este cea mai grozava.

In plus, spre deosebire de sediul celor doua camere ale Parlamentului, ea ar putea ajunge sa fie vanduta, la un moment dat, avand in vedere ca este folosita drept imobil de birouri.

Articol integral in Capital