Controversa a inceput in septembrie anul trecut, cand au fost publicate 12 caricaturi ale profetului musulman in ziarul danez Jyllands-Posten. A reintrat in atentia publicului in luna ianuarie, cand caricaturile au fost republicate intr-un ziar norvegian.

Jyllands-Posten publicase un articol despre desenatorul care a ilustrat o carte despre Mohamed, iar acesta ceruse sa i se protejeze anonimatul pentru ca reprezentarea profetului este considerata un sacrilegiu in religia musulmana.

Conform ilustratiilor reproduse intr-un ziar danez din Copenhaga, preluate apoi de mai multe cotidiane europene, o caricatura il infatiseaza pe profetul Mahomed cu un turban asemanator unei bombe.

Si alte ziare au preluat povestea si caricaturile, inclusiv Le Monde si France Soir, din Franta, La Stampa, din Italia si Die Welt, din Germania, dar si doua saptamanale iordaniene.

Potrivit CNN, pentru redactorii sefi ai celor doua ziare iordaniene au fost emise mandate de arestare, iar unul dintre ei - Jihad Momeni, de la publicatia Shihan, a fost concediat.

Redactorul sef al cotidianului France Soir a fost de asemenea demis de patronul egiptean al publicatiei.

Regele Iordaniei, Abdullah II, a condamnat publicarea acestor caricaturi, chiar daca in presa europeana a fost invocat pretextul libertatii de expresie.