Saptamanalul francez „Charlie Hebdo" il prezinta pe „Mohamed stresat de integristi"

de Andreea BRATOSIN

Scandalul caricaturilor profetului Mahomed s-a mai imbogatit, ieri, cu o noua reprezentare: saptamanalul satiric francez „Charlie Hebdo" a decis sa publice la randul sau, in numele libertatii presei, mult hulitele caricaturi care au aruncat in aer relatiile Europei cu Islamul, adaugandu-le o contributie proprie.

Pe prima pagina a revistei, sub titlul „Mohamed stresat de integristi", troneaza o ditai caricatura a profetului, cu fata in maini, plangandu-si soarta: „E tare greu sa fii adorat de nebuni".

Explicand demersul redactiei ca pe un protest la adresa celor intamplate pana acum, un editorial de pe pagina a doua pledeaza pentru un dialog intre civilizatii, insa insista ca mai intai musulmanii „trebuie sa inceteze sa raspunda creionului si penitei cu pumnul si centura de explozibil".

Evident, apelul a fost complet ignorat, iar noul numar din „Charlie Hebdo" n-a facut decat sa atate si mai mult furia musulmanilor francezi, care incercasera in zadar sa impiedice, cu ajutorul justitiei, aparitia saptamanalului satiric.

Articol integral in Gandul.

Iranul si Al-Qaida, varful de lance al noului Jihad

de Romulus CAPLESCU (Adevarul)

Premierul Danemarcei, Anders Fogh Rasmussen, a descris situatia creata de publicarea caricaturilor antiislamice ca fiind "o criza globala" si a facut din nou apel la calm, dar protestele nu dau semn de a se fi atenuat, ci, dimpotriva, capata aspecte tot mai violente.

Centrul de greutate al razboiului anti-caricaturi pare a se fi deplasat, in momentul de fata, in Afganistan si Iran. Un atentator sinucigas a aruncat in aer un post de politie din Kandahar, fosta reduta a talibanilor afgani, omorand 13 persoane si ranind alte 10.

Hitler, in pat cu Anna Franck

Decizia unui ziar iranian de a institui un concurs de caricaturi anti-holocaust continua sa fie amplu comentata prin implicatiile pe care le poate avea pentru inflamarea in si mai mare masura a pasiunilor.

Mai mult, pe site-ul unei organizatii arabe, cu ramificatii in Belgia, Olanda si Danemarca, a fost postata o caricatura infatisandu-l pe Hitler in pat cu Anna Franck. "Noteaza si asta in jurnalul tau", o indeamna Führerul.

Articol integral in Adevarul