Cum vorbim, cum scriem

Nici o brinza? sau nicio branza?

de Marian Chiriac     HotNews.ro
Joi, 16 februarie 2006, 0:00


Academia Romana a lansat joi o noua editie a Gramaticii limbii romane. Costa doar 15 lei noi si apare la 43 de ani de la ultimul tratat asemanator care stabilea normele si regulile limbii romane. Noua Gramatica aduce o interpretare a structurii gramaticale a limbii romane, incercind sa tina pasul cu evolutia limbii.

Lansarea noii Gramatici a limbii romane nu reprezinta foarte probabil o stire care sa tina prima pagina a cotidianelor si nici "capul" de jurnal tv. Mare brinza de stire asadar, ar putea zice unii. Si totusi cum vom scrie corect cind ne vom referi la aceasta informatie? Nici o brinza de stire? sau poate nicio branza de stire?

Gramatica da un raspuns la aceste intrebari. Asadar, ar trebui sa stim
ca "nici o" nu exprima o "negatie definitiva" ci o disjunctie. Astfel, se
spune corect: aceasta stire nu e nici o vaca, nici o capra, ci e o
informatie (neavind desigur vreo legatura cu produsul final al laptelui dat de cele doua animale).

Alta e situatia cind e vorba de "nicio", care arata ca este vorba de o negatie definitiva. Un exemplu in acest sens: nicio carte nu reglementeaza mai bine evolutia limbii decit o face noua Gramatica.

Situatia este identica si cind trebuie facuta distinctia intre "nici un"
sau "niciun". Lingvistii spun ca aceasta distinctie e in spiritul limbii, e
foarte utila si trebuia in cele din urma operata la nivel normativ.

Alta noutate: "o data" nu se mai scrie despartit, ci impreunat ("odata"), intotdeauna cand este adverb, inclusiv in locutiuni - "odata ce", "odata cu". El ramane separat numai atunci cand este numeral si se opune lui "de doua ori". Aici parca e mai simplu, nu?

Gramatica mai prevede o serie de reglementari specifice, destinate totusi mai curind initiatilor. Astfel, foarte pe scurt, au disparut denumirile de parti principale si parti secundare de propozitie, asta insemnind ca subiectul nu mai este parte principala de propozitie, ci un complement mai special.

Pe de alta parte, articolul nu mai este considerat parte de vorbire de aceeasi importanta cu substantivul, verbul sau adjectivul. Oricum, partile de vorbire se numesc acum clase lexico-gramaticale.

In cele din urma, au fost multiplicate tipurile de complement, complementul direct fiind scindat in doua categorii: complement direct si complement secundar, iar complementul indirect - in complement indirect, complement prepozitional si
complement posesiv.

Desigur, toate aceste amanunte nu intereseaza pe majoritatea dintre noi si nici nu ne ajuta sa traim mai bine. Totusi, ca sa citam pe presedintele Academiei Romane, Eugen Simion, "gramatica sigur ca nu invata pe omul care vorbeste urat cum sa vorbeasca frumos, dar invata pe cei care trebuie sa invete pe omul de pe strada".

Gramatica e totusi importanta pentru ca stabileste normele unei limbi si corectitudinea folosirii limbii. Sau altfel spus ajuta la apararea limbii.

"Orice natiune culturala, orice societate civilizata are un sistem al
limbii, un sistem care trebuie sa fie cat mai corect. De aceea, natiile
civilizate, cum ar fi Franta de pilda, au o adevarata retea de institutii,
in afara de scoala, de familie, pentru apararea limbii, de la Academie, pana la, repet, societati speciale pentru apararea limbii franceze. Ei, la noi totul a ramas pe seama scolii si a familiei", a mai spus Eugen
Simion.

"Familia intr-un fel a abandonat aceasta problema. A ramas strada si media, in special televiziunea. Si multi se plang ca limba romana s-a uratit, este si adevarat. Cand ascultam pe cineva, pe un om politic, dar nu numai pe ei, vedem cum cuvintele se jupoaie, cum fraze nu se termina niciodata. Nu mai exista acea fluiditate si acea frumusete, acea constructie armonioasa a limbii".

Academia Romana, institutia care a editat noua Gramatica, a facut totodata un apel pentru folosirea unui singur sistem ortografic, respectiv cel care impune scrierea cu "a" si nu "i", respectiv "sunt" si nu "sint". "Trebuie sa renuntam la orgolii. Am facut din ortografie o cauza nenorocita a politicii.

Nu cred ca «a» sau «i», respectiv «sunt» sau «sint» ne califica capacitatea noastra intelectuala sau morala. Nu cred ca aceasta schizofrenie care se manifesta in societatea romaneasca mai trebuie accentuata si prin doua sisteme ortografice", a mai spus Eugen Simion.

Citeste pe Stirile ProTV

Imagini de colectie! Cum aratau Putin si Basescu acum 10 ani intr-o fotografie rara.

Reportaj multimedia- 10 ani cu Traian Basescu25507 vizualizari
 • -1 (1 vot)    
  Limba Romana (Luni, 3 martie 2008, 0:20)

  Umbra [anonim]

  Deci eu am invatzat intr-un fel romana si acuma o schimba. Eu dau bacul anul acesta si nu mi se pare corect ca, asa dintr-o data sa schimbe tot ce am invatzat eu in cei 12 ani de zile. Acuma ce fac? invatz gramatica asta intr-un an? Frumos din partea lor!! Chiar, cum se zice "Gramatica e totusi importanta pentru ca stabileste normele unei limbi si corectitudinea folosirii limbii."? Deci trebuie omul sa se corecteze in caz ca scrie cu << i >> in loc de << a >>? Nu trebuie sa isi bata capul alti destepti si sa modifice tot. Deci eu sunt pierdut de tot. De ce altii care candva scriau prost, acuma sa scrie bine?? Numai asa ca sa scrie orice taran corect?
   #showComment
 • 0 (0 voturi)    
  Deci, da! (Duminică, 19 aprilie 2009, 17:39)

  Deci asadar [anonim]

  Deci, da, tinere viitor bacalaureat, viata e nedreapta! Daca tot ce ai invatat tu in cei 12 ani de zile se rezuma la ceea ce a modificat Academia Romana.... e vai si-amar de tine la "bac"! Stai linistit, daca il pici, nu asta va fi motivul, ci faptul ca stai pe "net" in loc sa inveti! Schimbarile facute sunt foarte logice, dar, probabil, nu pot fi asimilate de unii pusti de oras. Poate de taranii aia despre care vorbeai....mai degraba!
   #showComment
 • 0 (0 voturi)    
  Nicio (Sâmbătă, 25 aprilie 2009, 2:45)

  andrei mircea [anonim]

  Eu nu inteleg ceva. Daca nicio se scrie legat atunci si nicidoua sau nicitrei se scriu tot legat?... Chestia ii ca se complica aiurea treburile. Intr-adevar (daca si asta se mai scrie despartit) ii vorba de negatie absoluta... la nicio... dar eu totusi tot timpul o leg cu numarul... de una , doua,
  Nicio carte nu ma va convinge..... sau
  Nici doua carti nu ma vor convinge..... care ii negatia absoluta aici ?
  Habar nu am ... nu am nici o legatura cu gramatica dar
  intotdeauna am incercat, pe cat posibil, sa vorbesc corect limba romana.
 • 0 (0 voturi)    
  niciun sens... (Joi, 14 mai 2009, 12:24)

  johnny [anonim]

  Un singur lucru nu inteleg .. care-i faza cu "î" scris in interiorul cuvantului?? Parca tot aceasta academie romana ne-a spus acum cativa ani sa scriem neaparat cu "â" in interiorul si la sfarsitul unui cuvant.. De ce multi scriu dupa regula veche? De ce si acest articol este scris dupa aceasta regula?
 • 0 (0 voturi)    
  modificari gramaticale (Sâmbătă, 20 februarie 2010, 0:02)

  Cri Cri [anonim]

  Si, daca ati facut toate aceste modificari tampite si fara sens, considerati ca elevii nostri vorbesc mai corect? Nu va dati seama ca i-ati bulversat si mai tare? Si asa gramatica limbii romane era extrem de complicata. Acum ati facut-o absolut imposibil de inteles. Nu mai are nici o logica, nici o ratiune. Este pur si simplu, un labirint. Sa nu va mirati daca viitorii absolventi nu vor fi capabili nici sa identifice subiectul si predicatul intr-un enunt. Va puteti felicita ca veti obtine mai multi romani agramati ...
   #showComment#showComment


Abonare la comentarii cu RSS
Ultimele articole din aceeaşi categorie
Sâmbătă, 24 noiembrie 2007
 
Sâmbătă, 24 noiembrie 2007
 
Sâmbătă, 24 noiembrie 2007
 
Sâmbătă, 24 noiembrie 2007

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri