La ultimul episod din eternul razboi al declaratiilor dintre palate au asistat, ce ironie, procurorii, premierul fiind unul dintre clientii lor, martor in dosarul tranzactiilor cu actiuni Rompetrol.

Cind Basescu a inceput sa acuze din nou Guvernul, cu premierul de fata, de interese nelegitime si a dat exemplul miliardului de euro care era sa fie cadorisit unor firme elvetiene, m-am temut o clipa pentru seful Guvernului. Ma gindeam ca procurorii lui Botos, cu servilismul lor bine cunoscut, sar din sala, il leaga fedeles si-l depun la picioarele lui Basescu.

Lui Tariceanu i-a cam inghetat zimbetul si nu era clar cind a inceput sa le explice procurorilor cum a suspendat acordul cu elvetienii, daca participa la bilantul Parchetului sau este audiat public intr-un dosar de coruptie. Ma si mir c-a mai avut chef de glumite cu Ivan Ivanovici.

Asta se intimpla luni pe la prinz, pentru ca seara, la TVR, Basescu sa puna din nou mina pe maceta si s-o roteasca amenintator deasupra capului premierului. „Daca acest Guvern, va da un rateu major, va trebui sa explic cum de am numit acest Guvern pentru ca eu l-am desemnat. Eu nu pot schimba Guvernul." „Dar daca ati putea, l-ati schimba?" „Nu e momentul acum.

Remanierile si schimbarile de guvern sint o chestiune de tactica politica". „Dar dupa raportul de tara?" „E prea devreme." „Vorbim atunci?" „Mai discutam." Am reprodus dialogul de la TVR, intrucit ambiguitatea intretinuta de seful statului spune, totusi, foarte multe.

Un „rateu major" ar putea fi raportul de tara din mai. Daca oficialii europeni vor actiona clauza de salvgardare, aderarea ar fi automat aminata cu un an, iar guvernul Tariceanu va pica a doua zi. Or, in acest moment, semnalele dinspre Bruxelles sint contradictorii, ingrijorarile fiind alimentate de votul impotriva DNA si de rezistenta interna la reforma.

Raportul fiind inca pe muchie de cutit, Basescu pregateste terenul astfel incit un eventual asalt final la Guvern sa capete legitimitate si sustinere publica. Sau poate ca seful statului intuieste verdictul european si a inceput actiunea de pulverizare a Cabinetului Tariceanu.

Operatiune dificila, intrucit va trebui sa-i extraga cu penseta pe ministrii PD din complicata operatiune de neutralizare a Guvernului. Jocul de imagine a inceput deja, PD rezervindu-si rolul de personaj pozitiv: ataca, in mod populist si agresiv, orice tema cu potential electoral.

Tariceanu a optat, ca de obicei, pentru politica strutului, insa si-a trimis cavaleria usoara din partid sa traga cu prastia inspre Cotroceni. Stilpii sai de sprijin se clatina sub loviturile Parchetului, dar lovitura mortala n-ar putea veni decit peste doua luni, dupa raport.

Daca va trece cu bine, isi va trece in cont un succes pe care doar Parchetul va putea sa-l mai darime, schimbindu-i incadrarea in dosarul „Rompetrol".