Alaf, alaf, clovnii racnesc, sarind pe noi o suta. Helau, Narri-Narro raspund, poznasii din caruta. S-a incheiat si Carnavalul nemtesc. Zanaticii s-au reunit la semnalul Alaf si au facut praf politichia si pe-ai ei alesi. Circul cel mare a inceput in Lunea Trandafirilor, a continuat nebunatic cu Martea Mascarilor si s-a terminat cu Miercurea Cenusii. O lacrima pe halba goala si portofelul la fel.

Participantii la Carnavalul german (Fasching) au numarat milioane. Procesiuni de care alegorice, lungi de kilometri, mii de politisti, sanitari si gunoieri. Tone de gunoi ramase in urma veselilor de pe strazi si a ploilor de „Kamelle" - caramele, bomboane si confetti aruncate din carele alegorice asupra nenumaratilor gura-casca de pe margini.

In zonele predominant catolice din landurile Baden-Württemberg si Renania-Palatinat, Carnavalul atinge apogeul. El precede Postul Pastelui si perpetueaza vechile traditii si rituri alemanice, de alungare a iernii si spiritelor rele. Un costum adevarat, cu masca de lemn, de vrajitoare sau de print, costa intre 400 si 2000 de euro.

In Lunea Trandafirilor (Rosenmontag) chiar si cancelara Merkel trebuie sa rada la masca sa grotesca, de carnaval, ce defileaza pe strazile Kölnului, intr-un car alegoric urmat indeaproape de „bomba iraniana". Ironizand procesul paralel, serios, din politica germana, Asociatiile de Zanatici (germ.Narren) s-au reunit timp de peste trei luni in sesiuni politice caricaturizate.

In Bundestag au loc lupte de partide, in paralel, "nebunii" iau parte la sesiuni tot atat de inflacarate ca si in viata politica adevarata.

Sedintele poznase au inceput anul trecut, in 11 noiembrie la ora 11 si 11 minute. © Dani Rockhoff La ceas fix, ca in Germania, mascota Carnavalului, Hoppeditz, ataca Primaria Orasului, trezindu-i la realitate pe functionari. Printr-un discurs pompos, el anunta redeschiderea miscarii carnavalesti.

Primarul general iese cu "Hoppy" in balcon, si-i raspunde printr-un alt discurs, in fata multimii isterizate de ras, beri si dans-cu-balans tipic german.

Sub motto-urile „Lumea intreaga ne e oaspete" (Mainz), „Fotbal de carnaval" (Köln) si „Nu vorbi, pune mana si fa" (Düsseldorf), orasele din zona Rin-Main au fost, ca in fiecare an, fruntase la nebunii. Carnavalul din Köln dateaza din antichitate, de pe vremea stapinirii Imperiului Roman pe Rin.

La Düsseldorf si Mainz, traditia carnavalesca s-a inaugurat la inceputul secolului al XIX-lea, cand a fost ales pentru prima data un „Print al Nebunilor". De atunci, procesiunile cu care alegorice se tin cu regularitate.

Multi carnavalieri sunt imbracati in costume militare de epoca, astfel fiind persiflate obiceiurile militare prusace -cu marsuri, garzi, pasi de defilare, ordine si disciplina- de catre o populatie, asupra careia si-a pus amprenta liberalismul din timpul ocupatiei zonei de catre trupele napoleoniene.

De Anul Nou este aleasa "perechea princiara", care, pana la Carnavalul propriu-zis trebuie sa parcurga un adevarat ritual de contactare si binecuvantare a tuturor asociatiilor, firmelor si institutiilor participante. Parada breslelor este coordonata si pusa pe roate din timp, de catre un Comitet de Organizare al Fasching-ului.

In joia dinaintea Carnavalului (Altweiberfastnacht) femeile au voie sa-si faca de cap. Barbati, pazea la cravata! Caci indiferent de culoare, marime sau pret, ea cade sub foarfecile necrutatoare ale femeilor dezlantuite in…singura zi care le apartine (dupa o veche traditie din Evul Mediu, cand sexul slab era complet tutelat de barbati).

Anul aceasta, dupa 35 de ani de „tacere", traditia procesiunilor cu care alegorice a fost reluata si pe strazile Münchenului. La Leipzig, Gera, sau Basel, se striga demult Narri-narro. In Freiburg, Rottenburg, zona Balingen si satucurile de pe Alb, in ultimele zile ale lui februarie activitatea economica a paralizat, facand loc muncii cu halba si toiul.

La Köln si Düseldorf extazul dionisiac a atins insa culmea grandorii, a aruncarii cu confetti si bomboane, a consumului de bauturi alcoolice si extatice, precum si a incidentelor de parada.

Amenzile, carnetele de sofer suspendate, internarile pentru dezalcoolizarea glumetilor si ingrijirea ranitilor au facut parte si ele din ordinea de zi.

Ranite sunt si portofelele dupa carnaval. In Miercurea Cenusii, lumea se duce la fantana, se stropeste cu apa pe ochi incercand sa alunge aburul albastru si isi intoarce buzunarele pe dos, spalandu-le si pe ele, ca tot sunt goale.

E o traditie veche in Reutlingen, unde la fantana din Piata Centrala nu ai loc de napastuitii sau fericitii de dupa Carnaval. Doar statuia lui Wilhelm I-ul, in bronz marunt deasupra fantanii, poate se mira de nebunia si tristetea acestei lumi mahmure.