Investitiile pe piata imobiliara in 2005 au stabilit un nou record din punct de vedere al valorii. Potrivit unui studiu intocmit de Richard Ellis valoarea tranzactiilor din principalele tari din Europa Centrala si de Est a atins 5.8 miliarde de euro, mai mult cu 39% fata de 2004. Incepand cu anul 1998, in regiunea mentionata s-au investit aproape 15 miliarde de euro.

Polonia este tara care a luat "spuma" investiilor cu 49% din total, urmata de Cehia cu 19% si Ungaria cu 17%. In Romania, Bulgaria, Rusia si Slovacia s-au investit aproximativ 750 de milioane de euro din totalul de 5.8 miliarde.

Din punct de vedere al randamentelor, castigurile de pe piata birourilor din Romania au scazut cu 350 de puncte pana la o medie de aproximativ 8.5% pe an. In Europa Centrala randamentele au scazut sub valoarea de 7%.

Din totalul investitiilor, piata birourilor a atras aproape 45%, in timp ce terenurile au atras aproximativ 40%. Restul a mers catre proiecte destinate constructiei de hoteluri sau fabrici. In studiul Richard Ellis se mentioneaza ca din totalul investitiilor in piata de birouri numai 6% au fost destinati unor proiecte dezvoltate in afara capitaleleor tarilor mentionate.

Incepand cu 1998, topul tarilor care au atras investitii imobiliare se prezinta astfel: Polonia 40%, Cehia 24%, Ungaria 20%, Slovacia 3%, Rusia si Romania 3% iar Bulgaria a atras doar 1% din totalul general.

Analistii Richard Ellis sunt de parere ca cele mai active piete vor fi Romania, Rusia, Slovacia si Bulgaria dar nu trebuie omise nici investitiile in Ucraina.

Cu toate acestea este de asteptat ca randamenetele investitiilor sa scada rapid ca urmare a inmultirii proiectelor si acoperirea necesarului pietei.