Daca sunteti pe cale de a cumpara un automobil nou, nu luati decizia inainte de a testa masina! De fapt, in ce privinte ar trebui sa va edifice un test drive? In cele ce urmeaza, va dam cateva ponturi in acest sens. Scopul "probei de drum" este de a testa masina pe cat posibil in aceleasi conditii de condus ca dupa cumparare.

• Daca faceti naveta sau va deplasati deseori in afara localitatii, ar trebui sa conduceti automobilul in traficul din oras dar si la drum intins si la viteze de rulare ridicate. Daca sunteti un impatimit al muntelui ar trebui sa gasiti pentru testare portiuni abrupte.

• Urmariti tinuta de drum pe sosele denivelate, intrati in curbe cu viteze mai mari decat de obicei si testati franele intr-o locatie sigura, cum ar fi o parcare goala (atentie, insa: un test drive nu presupune manevre brutale, iar condusul trebuie sa fie, totusi, cursiv si fara ca masina sa fie "chinuita"!).

Scopul acestor incercari este de a verifica fermitatea suspensiei, acuratetea directiei, promptitudinea sistemului de franare si capacitatea filtrarii zgomotelor produse de drumurile cu gropi si denivelari.

• Nu doar rularea la viteze ridicate va ajuta in cunoasterea unei masini. Banalul condus bara la bara va poate ajuta si el sa descoperiti chiar si unele diferentele minore, deseori trecute cu vederea la prima vedere.

• Confortul este si el foarte important. Intrati si iesiti din masina de mai multe ori, pentru a vedea cat de comoda este aceasta manevra. Incercati sa aflati cat de usor este si accesul la portbagaj. Verificati sustinerea laterala a scaunelor si ergonomia dispunerii comezilor la bord.

Daca sunteti o persoana inalta, asigurati-va ca locul de la volan va ofera confortul necesar, apoi incercati sa va asezati pe scaunul din spate, pentru a va forma o idee asupra confortului pasagerilor.

• Pe tot parcursul testului incercati sa va imaginati cum ar fi sa folositi respectivul automobil timp de mai multi ani.

• Daca aveti un cunoscut care este deja posesor al respectivului model, nu ezitati sa-i cereti opinia.

• Cereti sa faceti testul cu mai multe motorizari, mai ales daca nu va decideti pe care sa o alegeti. Incercati masini care au optionalele pe care vi le doriti si incercati sa va lamuriti cat de utile sunt.

• In timp ce examinati masina, nu va lasati influentati de discursul vanzatorului, mai ales daca acesta insista asupra unei anumite versiuni (cu siguranta, pentru el este avantajos varianta pe care v-o recomanda cu insistenta).

• Nu conduceti cu aparatura audio pornita - o puteti verifica ulterior, static.

O masina noua este o investitie mare, de aceea testati-o atent, fara graba. Daca aveti vreo indoiala, incercati sa va edificati (de pilda, cereti sa testati masina pe timp de noapte, pentru a-i verifica eficienta sistemului de iluminare).

Daca aveti de ales intre mai multe marci, este de preferat sa faceti test drive cu fiecare, la intervale cat mai scurte intre ele, pentru a avea proaspete in memorie impresiile de la fiecare. Ar fi excelent daca ati putea face toate testele in aceeasi zi.

Nu luati decizia sub impresia unui test drive! Explicati reprezentantului de vanzari ca mai aveti si alte masini de testat si nu va puteti decide inca. Daca nu sunteti sigur in privinta modelului, puteti apela in ultima instanta la propria intuitie, insa este de preferat ca decizia sa fie luata cu multa convingere!