Soarele va fi cateva minute complet acoperit de Luna, miercuri, in timpul celei de-a patra eclipse solare a acestui secol, care va putea fi vazuta pe teritoriul a patru continente, din Brazilia in Asia Centrala, scrie AFP.

Pe aproximativ 14.500 de kilometri, noaptea care se va instala temporar in plina zi, va traversa pe rand Ghana, Togo, Benin, Nigeria, Niger, Libia, Turcia, Georgia, sudul Rusiei si Kazakhstan.

Aceste tari s-au pregatit sa gazduiasca miile de "vanatori de eclipse", astronomi profesionisti sau amatori, care cauta locul ideal de observare a fenomenului.

In numeroase state in care eclipsa va fi vizibila au fost importante campanii de informare a populatiei, prevenita sa nu priveasca Soarele decat prin ochelari speciali pentru a nu suferi arsuri ale ochilor.

Pe teritoriul Europei, spectacolul va fi scurt deoarece cu cat eclipsa trece peste regiuni situate la o latitudine mai mare, cu atat viteza ei este mai mare: 3.380 kilometri pe ora in apropierea polilor terestri si numai 1.700 kilometri pe ora in regiunea ecuatoriala.

Eclipsa solara din 29 martie va putea fi vazuta pe site-ul www.nasa.gov, pus la dispozitie de NASA special pentru acest eveniment. Este pentru prima data cand eclipsa solara poate fi urmarita si pe internet.

Spectaculosul fenomen astronomic din acest an este observabil din toata Romania. Luna, un disc intunecat, trece peste discul Soarelui, neacoperidu-l complet. Durata acestei eclipse va fi de 2 ore si 25 minute, pentru Bucuresti si se incheie la ora 15:09.

Eclipsele solare sunt fenomene relativ banale, pentru ca astfel de fenomenele au loc de circa doua ori pe an, lor adaugandu-li-se si eclipsele lunare. Cu toate acestea, majoritatea eclipselor care pot fi observate sunt partiale.

Din vechime, eclipsele de Soare au fost asociate cu evenimente nefaste, cum ar fi caderea Constantinopolului sau razboiul declansat de Alexandru cel Mare impotriva lui Darius.