Bucurestiul si Chisinaul isi propun noi demersuri concrete pentru realizarea unor proiecte comune in domeniul economic, au convenit premierii Calin Popescu-Tariceanu si Vasile Tarlev. Proiectele vizeaza interconectarea retelelor de gaze si de distributie a energiei electrice.

Pe de alta parte, Romania tinde sa devina o piata de desfacere tot mai interesanta pentru vinurile moldovenesti.

Discutiile dintre cei doi prim ministri au avut loc cu ocazia summit-ului de la Bucuresti al sefilor de guvern din Europa de Sud-Est, dedicat extinderii simultane si amendarii CEFTA.

Tariceanu si Tarlev au decis sa fie demarate discutii la nivel de experti pentru accesarea de fonduri europene in vederea sustinerii proiectelor in domeniul energetic, conform Guvernului roman.

"Sunt doua proiecte pe care dorim sa le realizam in asa fel incat Republica Moldova sa aiba posibilitatea unor solutii alternative de aprovizionare cu energie electrica si cu gaze", a afirmat premierul roman la finalul intalnirii.

Un al treilea proiect este in domeniul infrastructurii feroviare, respectiv modernizarea caii ferate din Republica Moldova, de la granita cu Romania pana la Tighina, respectiv adaptarea ei la ecartamentul european.

"Aceste proiecte vor contribui in mod decisiv la accelerarea schimburilor economice intre cele doua tari", a mai spus Tariceanu.

Bucurestiul este interesat si sa promoveze produsele moldovenesti, in special a celor viniviticole, pentru a avea acces pe pietele europene.

Piata romaneasca a devenit mai interesanta pentru vinurile moldovenesti dupa ce in luna martie Rusia a oprit importul de vinuri din Moldova si Georgia, motivand ca acestea sunt de o calitate proasta. Si totusi, conform expertilor de pe piata, va fi foarte greu pentru vinurile moldovenesti sa se impuna deoarece romanii le prefera pe cele autohtone sau straine.

"Cred ca mai curind producatorii moldoveni ar putea fi interesati de achizitionarea de suprafete de vie in Romania ca sa poata astfel sa exporte in Uniunea Europeana, decat sa cucereasca piata romaneasca", e de parere directorul general al Patronatului National al Viei si Vinului, Ovidiu Gheorghe.

Apropierea Moldovei de UE e si in interesul Romaniei. "Avem capacitatea sa va ajutam, avem o experienta pe care putem sa o impartasim si Republica Moldova poate conta pe sprijinul consistent al Romaniei.

Puteti fi convinsi ca vom fi avocatul Republicii Moldova pentru aderarea la UE", a declarat premierul Tariceanu la finalul intalnirii cu premierul Tarlev.